In de BAG data vind je alle gegevens terug over verschillende adressen en gebouwen. BAG is dan ook een afkorting voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Deze basisregistratie is gemaakt aan de hand van de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen. In deze wet staan verschillende verplichtingen opgenomen waar de verschillende gemeenten zich aan moeten houden. De BAG wordt bijgehouden door het Kadaster en iedere maand wordt er een nieuwe versie gepubliceerd. De BAG is voor iedereen toegankelijk. Doordat de BAG data goed wordt bijgehouden, hoeven bedrijven en gemeentes geen eigen database bij te houden. Iedereen kan gebruik maken van hetzelfde systeem. In de BAG vind je vrijwel alles terug over een object, bijvoorbeeld het bouwjaar, het doel etc.
De BAG data wordt gepubliceerd in GML
Het uitwisselingsformaat waarin de BAG data gepubliceerd wordt, is GML. Niet iedereen kan daar even goed mee werken. Het is daarom prettig dat Geogap, de BAG omzet in een versie die direct geïmporteerd kan worden met PostGIS. Dat laatste is een plugin voor PostgreSQL. Door de BAG data van Geogap te importeren, wordt het werken met deze gegevens een stuk eenvoudiger. Hetzelfde geldt overigens voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Daarvoor heeft het bedrijf een speciale BGT viewer. Het is zeker geen slecht idee om dus eens rond te kijken op de website van Geogap.
De Basisregistratie Grootschalige Topografie is overigens weer iets anders. Daarin vind men een kaart van Nederland. Er zijn bestanden met verschillende schaalniveaus. Ook nu geldt weer dat deze gegevens voor iedereen toegankelijk zijn, maar dat het uitwisselingsformaat niet altijd ideaal is. Voor overheidsinstanties is het overigens verplicht om gebruik te maken van de BAG en de BGT. Dit maakt de communicatie tussen overheden en bedrijven ook gemakkelijker, onder andere doordat objecten een eigen identificatienummer krijgen.
Energie en geld besparen met duurzame gebouwen? Lees dan ons artikel!
Laat een antwoord achter