Je ziet het regelmatig gebeuren; hoogwerkers met hoveniers erin, die bomen van top tot teen snoeien. Een behoorlijk intensieve klus, die toch ieder jaar met de grootst mogelijke zorg plaatsvindt. Maar waarom precies? Bomen in het bos worden ook niet gesnoeid, waarom de bomen in de stad wel? We geven je enkele redenen.

Het houdt de boom gezond
Als een boomverzorger een boom snoeit, doet hij dit op de eerste plaats om de boom gezond te houden. Takken kunnen te zwaar worden, of afsterven. Door deze takken te snoeien, houd de boom alleen de gezonde takken over. Dit houdt de boom zo gezond mogelijk en zorgt ervoor dat de ongezonde elementen worden weggehaald. In de vrije natuur gebeurt dit natuurlijk niet, maar daar zie je ook regelmatig het effect van te zware of afgestorven takken: ze liggen op de grond. En dat brengt ons bij punt twee.

Het is veiliger
Als een boom in het bos een tak verliest, is de kans dat daar toevallig iemand onder staat vrij klein. Als een boom in de stad opeens een topzware tak ziet afbreken, kan dat veel grotere gevolgen hebben. Hoe vaak hoor je niet dat er mensen gewond zijn geraakt, omdat er tijdens een storm afgebroken takken naar beneden kwamen? Of auto’s beschadigd, omdat er een dikke tak op viel? Door bomen tijdig te snoeien maak je de kansen op dit soort situaties een stuk kleiner. Het laatste wat je wilt, is dat de boom een gevaar voor de omgeving betekent en door de kans op afbrekende takken te verkleinen, is dat gevaar een stuk minder. Helemaal voorkomen doe je het nooit; een echt hevige storm kan nog altijd voor problemen zorgen, maar je verkleint ze op z’n minst.

Het ziet er netter uit

Bomen in de stad worden ook gesnoeid omdat het er simpelweg netter uitziet. Door de bomen bij te werken, beperk je de wildgroei en zorg je voor een keurige rij bomen, die netjes naast elkaar staat. De techniek die meestal toegepast wordt om dit te bereiken, is het zogenaamde ‘toppen’. Hierbij worden de bomen aan de zij- en bovenkant bijgewerkt, zodat ze netjes blijven ogen en geen wildgroei zullen vertonen. De straat ziet er zodoende een stuk verzorgder uit en de bomen blijven gezond, omdat ook hier de takken die het zwaar hebben, worden verwijderd. 

Bomen snoeien is een vak apart

Het snoeien van bomen is niet iets wat zomaar even gedaan wordt. Het is echt een vak apart en het is dan ook verstandig om dit te laten doen door een expert. Dit heeft ook te maken met het feit dat veel bomen een hoogwerker vereisen, wil je ze fatsoenlijk kunnen snoeien. Dit maakt het een klus die een kennersoog vereist en waar die kenner met zorg mee om moet springen. Dus mocht je een boom hebben die gesnoeid moet worden en je bent niet helemaal zeker of je de juiste persoon bent om dit te doen, regel dan een professional.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.