Als reizigers zijn we eigenlijk de vervuilers van het milieu door de vele vluchten die we maken, afstanden die we met de auto afleggen en andere activiteiten die we ondernemen op vakantie. En doordat we spotgoedkope vakanties kunnen boeken, investeren we ook niet echt in arme landen. Wil je nou toch een beetje op het milieu letten als je op vakantie gaat (want thuisblijven is natuurlijk ook geen optie), lees dan snel verder!

 

Ga voor een goede reisorganisatie

Er zijn sinds kort ook allerlei reisorganisaties in Nederland die Fair Trade reizen aanbieden. Je moet aan bepaalde eisen voldoen om dit keurmerk te krijgen. Deze reisorganisaties maken bijvoorbeeld gebruik van FIT-gecertificeerde accommodaties. De accommodaties voldoen dan aan criteria zoals eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en management en respect voor mens, natuur en cultuur. Ook als je toch liever zelf een vakantie boekt, kun je hier ook op letten. Er bestaan bijvoorbeeld ook initiatieven die je in contact brengen met locals. Op deze manier gaat het geld wat je betaalt naar een gemeenschap, en niet naar een groot bedrijf.

 

Alternatief reizen

Naast het vliegtuig bestaan er nog andere, duurzamere opties om te reizen. Neem bijvoorbeeld de trein of boot naar je bestemming. Het meest natuurvriendelijk is een zeilboot, al snappen we ook dat niet iedereen dat aandurft. Dan kun je natuurlijk ook gewoon de trein pakken, die optie is namelijk ook al veel beter dan het vliegtuig. Bovendien kun je ervoor kiezen om je fiets mee te nemen. Zo kun je vanuit je bestemming fietsen (of wandelen) naar plekken die je wilt zien. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid! Wil je toch met de auto op pad? Lees dan onze tips om duurzaam met je auto de weg op te gaan.

 

Alternatief vliegen

Is er geen mogelijkheid om met de trein of boot te reizen? Dan zit er soms inderdaad niks anders op dan met het vliegtuig te gaan. Waar je dan wel rekening mee kunt houden, is dat je bijvoorbeeld langer weg kunt blijven. En wie wil er nou niet langer op vakantie?! Op deze manier is je uitstoot per dag lager. Tegenwoordig kun je ook je CO2-uitstoot compenseren. Er zijn vliegmaatschappijen die een alternatieve vlucht aanbieden waarbij jouw deel van de milieuvervuiling wordt verminderd. Je betaalt misschien iets meer voor je vlucht, maar het extra geld wordt geïnvesteerd in een project voor CO2-reductie.

 

Minder afval

Probeer op vakantie zo min mogelijk afval te produceren. Gebruik een hervulbaar flesje voor water. En koop bijvoorbeeld fruit en groenten zonder plastic tasje er omheen. Verbruik ook niet te veel schoon drinkwater. Dit is natuurlijk altijd van belang, maar in een ander land kan het nog belangrijker zijn dan in Nederland.

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.