Jaarlijks wordt er veel voedsel verspild. Maar hoe groot is dit probleem eigenlijk? De wereldpopulatie blijft nog elk jaar groeien en minder landbouwgrond is geschikt om voedsel te verbouwen door klimaatveranderingen. Daardoor komt de voedselvoorziening van de wereldpopulatie in gevaar. Het is dan ook belangrijk dat geproduceerde groente wordt geconsumeerd en niet in de afvalbak verdwijnt.

Per jaar wordt er 1.555 miljoen ton aan voedsel verspild. Dit is een enorme hoeveelheid. Het is interessant om te kijken naar de categorie waarin voedsel het meeste verspild wordt: groente en fruit. 644 miljoen kilo groente en fruit wordt per jaar bij het afval gegooid. Dit is 42 procent van al het voedselafval ter wereld. Daarnaast is het schokkend om te weten dat van de 1400 miljoen ton groente en fruit die geproduceerd wordt 46% in de afvalbak belandt.

Schokkende cijfers, maar wat kunnen we hier aan doen? Naast dat er groente en fruit verloren gaat doordat het de ‘verkeerde’ vorm of afmetingen heeft volgens de gemiddelde consument en daardoor de supermarkten dit niet willen verkopen, zijn wij als huishoudens ook voor een groot aandeel verantwoordelijk voor de hoeveelheid fruit en groente dat in de afvalbak belandt. Zo blijkt dat alleen al in de Europese Unie meer dan 17 miljard kilo groente en fruit in de afvalbak thuis belandt. Dit is zo’n 29 procent van de groente en fruit die wij zelf aanschaffen, wat uitkomt op 35.3 kilo groente en fruit per persoon per jaar.

Hier kunnen wij als huishouden wat aan doen! Een belangrijke stap is om fruit en groente op de juiste manier te waren zodat het langer goed blijft en daardoor minder snel in de afvalbak belandt. In deze blog gaan we in op de juiste manier van het bewaren van groente. Met als doel: minder groente in de afvalbak!

Als we dieper in gaan op de verspilling van groente zien we dat komkommers, tomaten, sla, wortels en uien van alle groenten het vaakst verspild worden. Daarom vind je hier tips om deze groenten langer te bewaren, wat naast de invloed op het milieu ook invloed heeft op je portemonnee.

 

Komkommer bewaren

Om een komkommer op de juiste manier te bewaren is het goed om te weten dat de komkommer niet goed tegen kou kan. Daarom is de koelkast niet de beste plek om een komkommer te bewaren. Om de komkommer zo lang mogelijk te kunnen bewaren kan je deze het beste op een donkere en niet te koude plek bewaren. Hierdoor zal de komkommer zijn kwaliteit behouden en wordt hij niet slap.

❌ koelkast

 

Sla bewaren

Ook sla, of een deel van de krop of zak sla, eindigt vaak in de afvalbak. Maar hoe bewaar je sla nou het best? Sla houdt van een koele omgeving, daarom is het verstandig om deze in de koelkast te bewaren. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om sla langer te bewaren, welke verschillen voor een krop sla of gesneden sla.

Krop sla bewaren

Een manier om een krop sla een langere houdbaarheid te geven is door een inkeping in de steel te maken. Dit kan je doen door eerst het onderste laagje van de steel weg te snijden om vervolgens een kruis in de steel te maken. Daarna is het van belang om de krop sla met de steel naar beneden in een kommetje of op een bord met water te zetten. Ook is het mogelijk om de steel in vochtig keukenpapier te wikkelen, in plaats van in een kommetje of bord te plaatsen.

Gesneden sla bewaren

Over het algemeen blijft een krop sla langer goed dan gesneden sla, wat niet betekent dat er voor gesneden sla geen manier is om deze langer goed te houden. Omdat sla de behoefte heeft om te kunnen ademen, is het niet verstandig om gesneden sla in een afgesloten zak te bewaren. Wel kan je de sla in bijvoorbeeld een vochtige keukendoek wikkelen en dit vervolgens in de koelkast te leggen.

✅ koelkast

 

Tomaten bewaren

Tomaten drogen uit en verliezen smaak wanneer je deze in de koelkast bewaart. Daarom is het verstandig om tomaten buiten de koelkast op een koele maar droge plek te bewaren. Ook kunnen tomaten net als fruit andere groenten een slechtere kwaliteit smaak geven. Daarom kan je tomaten beter niet direct tegen andere groenten aan bewaren.

❌ koelkast

 

Uien bewaren

Uien kunnen gemakkelijk vocht opnemen. Daarom is het niet verstandig om deze in de koelkast te bewaren. Ook buiten de koelkast in een dichte plastic zak verpakken is niet verstandig. Bewaar uien daarom op een donkere, koele maar droge plaats in bijvoorbeeld een open net.

❌ koelkast

 

Wortelen bewaren

De beste manier om wortelen te bewaren is door deze in de koelkast te leggen. Wel is het af te raden om de wortels in een groentelade met fruit te leggen. Dit komt doordat fruit de wortels een bittere smaak kan geven. Ook is het af te raden om ze in een afgesloten zak te bewaren. Hierdoor kunnen ze niet genoeg ademen en worden de wortelen te vochtig.

✅koelkast

 

Naast de meest weggegooide groentes wil ik ook nog even aandacht geven aan de paprika, courgette en aubergine, omdat veel mensen niet weten hoe ze deze moeten bewaren om ze zo lang mogelijk hun kwaliteit te laten behouden.

 

Paprika bewaren

Net als de komkommer kan een paprika niet goed tegen kou. Daarom is het niet verstandig om paprika’s in de koelkast te bewaren. Bewaar paprika’s buiten de koelkast op een koele maar droge plek.

❌ koelkast

 

Courgette bewaren

Een courgette kan je goed even bewaren en het fijne hiervan is dat de courgette in verloop meer smaak ontwikkelt. Daarbij is het wel belangrijk dat je de courgette tussen de 12 en 15 graden bewaart en dus niet in de koelkast waar het onder de 7 graden is. Courgettes kunnen er wel tegen om niet te kunnen ademen en daardoor kan je de courgette ook prima verpakt of in een zak bewaren.

❌ koelkast

 

Aubergine bewaren

Net als de courgette kan een aubergine het beste bewaard worden buiten de koelkast. De aubergine vindt een temperatuur tussen de 10 en 15 graden het prettigst. Daarnaast droogt een aubergine makkelijk uit en is het verstandig om de aubergine af te dekken zodat dit minder snel gebeurt.

❌ koelkast

 

Voorgesneden groenten

Heb jij voorgesneden groente gekocht of de avond van te voren alvast de groente voor de volgende dag gesneden? Dan is het verstandig om deze ALTIJD in de koelkast te bewaren. Gesneden groenten verliezen sneller hun kwaliteit en daarom kan je deze het beste op een koude plek (de koelkast) bewaren.

✅ Koelkast

 

TIP: Bewaar groente die in de koelkast bewaard moet worden altijd onderin de koelkast. Hier is de temperatuur het meest gelijkmatig en dit is dan ook de reden dat de groentelade zich hier het vaakst bevindt!

Heb jij een horecabedrijf? Wil je meer weten over wat te doen met GFT afval? Lees dan ons artikel over swill afval.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.