Elk horecabedrijf krijgt te maken met vele verschillende afvalstromen. Een afvalstroom waar veel horecaondernemers mee te maken krijgt is swill afval. In dit artikel leggen we uit waaruit deze afvalstroom bestaat en geven we advies over wat te doen met swill afval in de horeca. Lees dus snel verder.

Wat is swill afval?

In de horeca of in bedrijfskantines wordt veel GFT-afval geproduceerd. De afkorting GFT staat voor: groente, fruit en tuinafval. Bij de meeste mensen is deze afvalstroom bekend. In deze afvalstroom mogen etensresten, ongekookte groente, fruit en tuinafval (bladeren en snoeiafval) weggegooid worden.

De afvalstroom swill is echter minder bekend. Een gedeelte van het GFT-afval, namelijk de gekookte etensresten, behoren bij het swill afval. Eigenlijk is swill afval dus al het organische afval uit keukens en bedrijfskantines. Voorbeelden van afval dat in deze afvalstroom behoort zijn: groenten, sauzen, brood, fruit en voedingsresten.

Wat zijn de voordelen van swill scheiden?

Bij de bron scheiden van swill afval zorgt ervoor dat er niet onnodig grondstoffen verloren gaan. Door een goede afvalscheiding kan het swill afval hergebruikt worden. Wist je trouwens dat het scheiden van swill afval voor horecaondernemers in Nederland verplicht is? Naast het voldoen aan de verplichting zijn er nog meer redenen te bedenken om swill te scheiden. De belangrijkste voordelen van swill afval scheiden zijn: 

  • Voldoen aan de verplichting. Voor horecabedrijven in Nederland is het verplicht om bij een productie van 200+ kilo swill per week deze afvalstroom te scheiden.
  • Voorkom schimmel en stank. Belandt er swill tussen het restafval? Dan zal dit al snel stank en schimmel in de container veroorzaken. Het beste kan je swill scheiden en in een Powerknot machine gooien. Deze machine zorgt voor een geurloze verwerking van swill afval. Ook wordt de verwerking versneld door de machine. Dit is een ideale oplossing voor swill afval in de horeca.
  • Schone afvalstromen. Afvalstromen die vervuild raken zorgt ervoor dat er onnodig veel grondstoffen verloren gaan. Het scheiden van swill afval bij de bron zorgt ervoor dat andere afvalstromen schoon blijven en dus beter recyclebaar zijn.

Inzicht in verspilling. Het meeste afval dat behoort in de swill afvalstroom is in principe voedselverspilling. Het scheiden van dit afval maakt je als bedrijf bewust van de hoeveelheid voedsel dat er dagelijks wordt verspild. Ook medewerkers raken zich meer bewust van de hoeveelheid voedselverspilling.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.