Het is niet het eerste waar je aan denkt als je ‘s ochtends wakker wordt. Toch is het klimaat belangrijk om bij stil te staan. Het gaat namelijk hard achteruit met het milieu en hier zijn we met elkaar schuldig aan, waarschijnlijk jij ook! Door onze dagelijkse bezigheden, waar we vaak niet eens aan denken, maken we de wereld elke dag een klein beetje vuiler. Dit is dan ook hét moment om te veranderen en dingen aan te passen om je steentje bij te dragen aan een groener klimaat. 

Consuminderen, van alles een beetje minder

Het kopen van spullen heeft een grote onzichtbare impact op het milieu. Alle producten die je koopt, niet alleen levensmiddelen, vervuilen het klimaat. De producten moeten immers gemaakt worden. Door minder te kopen en bij elk product jezelf te vragen of je het wel echt nodig hebt, kun je bijdragen aan het groener maken van de wereld. Heb je die nieuwe trui echt nodig? Is de televisie echt aan vervanging toe of kan die nog een jaartje langer mee? Een snelle en efficiënte manier van een duurzaam leven is het consuminderen. Soms ontkom je er niet aan en heb je echt iets nieuws nodig. Check dan voor de aankoop of het product duurzaam gemaakt is en/of bijdraagt aan een beter milieu wanneer je het gebruikt. 

Kies voor groene energie

Het overgrote deel energie wat verbruikt wordt is afkomstig van schadelijke centrales. Om te checken waar jouw energie vandaan komt kun je contact opnemen met je leverancier. Mocht geen contract hebben kun je altijd overstappen naar een energieleverancier die gebruikmaakt van groene stroom. Een energieleverancier kan je vaak ook helpen bij het verduurzamen van je woning. Dit kan door het plaatsen van zonnepanelen of het beter isoleren van je huis. 

Minder verbruik, schoner milieu

Naast de keuze van de energieleverancier kun je ook zelf minder energie verbruiken. Met kleine toepassingen kun je snel bijdragen aan een groener leven. Zet bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager, trek ongebruikte stekkers uit het stopcontact en vervang al je lampen voor slimme LED verlichting. Door bewust om te gaan met alles wat energie verbruikt draag je bij aan een schoner klimaat. Vervang alle stroomvreters in huis voor energiezuinige varianten. Benieuwd naar energiezuinige verlichting? Bekijk dan eens deze lampen van Philips hue.

Vraag het aan jezelf 

Er zijn veel manieren te bedenken hoe je kunt bijdragen aan een schoner klimaat. Door jezelf eens vaker af te vragen of het anders zou kunnen kom je al een heel eind. Sta gewoon vaker stil bij het milieu en de bijdrage die je kunt leveren.

Weten hoe je duurzaam uit eten kan? Lees dan ons artikel hier!

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.