Steeds meer mensen willen zonnepanelen nemen. En dat is helemaal niet gek, want zonnepanelen zijn een hele gemakkelijke manier om iets te doen voor het klimaat. Heb jij er wel eens over nagedacht om zonnepanelen te nemen, maar twijfel je nog? Lees dan gauw verder, want in deze blog vind je een overzicht van de verschillende voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen.

Duurzamere vorm van energie

De belangrijkste reden waarom veel mensen zonnepanelen nemen is natuurlijk om hun CO2 uitstoot terug te dringen. Zonnepanelen zetten zonnestralen namelijk om in energie, zodat je geen energie uit fossiele brandstoffen meer nodig hebt. Niet alleen het delven, maar ook het transporteren, raffineren en opbranden van fossiele energiebronnen zoals aardolie, aardgas en steenkool zijn slecht voor het milieu. Daarentegen komt er bij zonnepanelen geen koolstofdioxide vrij wanneer ze energie opwekken. Daarnaast is de voorraad fossiele brandstoffen die zich op aarde bevindt eindig, waar de zon ons oneindig van energie kan voorzien. Elektriciteit uit zonnepanelen is dus een veel duurzamer alternatief op fossiele energie, wat het grootste deel van de stroom die van het energienet afkomstig is vandaan komt.

Geld besparen

Dan is er nog een andere, zeker niet onbelangrijke reden waarom zonnepanelen zo aantrekkelijk zijn: je kunt er erg veel geld mee besparen. Initieel kunnen de aanschafkosten van zonnepanelen flink oplopen, maar de kosten heb je vaak al binnen een jaar of 10 terugverdiend. Doordat je je eigen energie opwekt, heb je namelijk veel minder stroom van het stroomnet nodig. Energiekosten beslaan bij velen een groot deel van de maandelijkse kosten dus dit kan uiteindelijk veel geld schelen en na 10 jaar geniet je in principe van gratis stroom! Daarnaast ben je hierdoor dus ook niet afhankelijk van de schommelende energieprijzen die energieleveranciers soms kunnen hanteren. Ten slotte kan je er ook voor kiezen om stroom die je opwekt maar zelf niet gebruikt terug te leveren aan je energieleverancier tegen een bepaald tarief. Hierdoor kan je je investering nog sneller hebben terugverdiend!

Financiële regelingen 

Overheden treffen tegenwoordig steeds meer financiële regelingen om de aankoop van zonnepanelen te bemoedigen. Hierbij kan je denken aan subsidies of teruggave van belasting, waardoor de netto aanschafprijs toch een stuk lager ligt. Vaak zijn dit soort regelingen via de gemeente geregeld en het kan dus ook verschillen hoe veel je ontvangt, dus informeer bij het energieloket in je eigen gemeente naar de mogelijkheden. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.