Zelf afwasmiddel maken

Afwassen: niet voor iedereen de meest favoriete activiteit van de dag. Maar toch eentje die we regelmatig zullen moeten doen. Nu zullen steeds meer mensen tegenwoordig de afwas met een vaatwasser doen. Maar ook met de hand afwassen is een goede optie. Omdat je wel graag een schone vaat wilt hebben maar het kopen van afwasmiddel niet bepaald milieuvriendelijk is, geef ik jou hier een recept waarmee ik geregeld zelf afwasmiddel maak. Naast dat het goed voor het milieu is, is het ook nog super makkelijk om te maken!

De vaatwasser of met de hand: wat is milieuvriendelijker?

Met de vaatwasser wassen of met de hand? Wat is nou beter voor het milieu? Een lastige vraag omdat het er aan ligt wat voor soort vaatwasser en welk programma je gebruikt. Maar daarnaast ligt het er ook aan op welke manier jij met de hand afwast. Over het algemeen is het afwassen met de hand milieuvriendelijker dan met de vaatwasser. Dit komt omdat een gemiddelde vaatwasser tussen de 15 tot 20 liter water gebruikt voor één beurt. Wanneer je een teiltje gebruikt bij het afwassen met de hand zal het aantal liter water dat je gebruikt een stuk lager liggen. Daarnaast verbruikt een vaatwasser veel energie. Naast dat een vaatwasser in gebruik minder milieuvriendelijk is dan met de hand, kost het ook veel grondstoffen en energie om de vaatwasser te produceren. Wil je dus milieuvriendelijker leven, ga voor de handafwas. Maar om het allemaal lekker schoon te krijgen is het gebruik maken van afwasmiddel toch wel zo fijn.

Waarom zelf afwasmiddel maken

Er zijn verschillende redenen om zelf afwasmiddel te maken:

Beter voor het milieu

Bijna al het afwasmiddel dat in de supermarkt te koop is, is verpakt in plastic. Elke keer een nieuwe fles kopen zorgt voor veel extra plastic en is daardoor niet bepaald milieuvriendelijk. Naast dat plastic niet bevorderlijk is voor het milieu, is het vervoer hiervan dat ook niet. Maak daarom zelf je afwasmiddel en help zo mee aan een duurzamer leven.

Beter voor je portemonnee

Je eigen afwasmiddel is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart er ook nog geld mee. Mijn blok Marseillezeep van de Holland & Barrett kostte €3,99 en is 100 gram. Hiermee kan je 5 liter afwasmiddel maken. Terwijl een ‘standaard’ fles in de supermarkt van 500ml tussen de €0,60 en €2,99 kost. Met het zelf maken van je eigen afwasmiddel bespaar je tussen de €0,40 en €2,79 per liter.

Gewoon leuk om te doen

Zelf afwasmiddel maken is beter voor het milieu en je portemonnee, maar is daarnaast ook hartstikke makkelijk en leuk om te doen. Een leuke activiteit om samen met je kinderen op een regenachtige dag te doen. Laat ze lekker kliederen en het afwasmiddel staat binnen no-time klaar om gebruikt te worden. Misschien overtuig je ze hiermee wel om ook nog eens de afwas te doen 😉

Afwasmiddel maken met 3 ingrediënten

Er zijn  verschillende recepten om afwasmiddel te maken maar zelf ben ik fan van dit recept. Weinig ingrediënten, makkelijk te maken en het werkt

ook hartstikke goed.

Wat heb je nodig voor het zelf maken van afwasmiddel?

* 10 gram Marseillezeep

* 0.5L water

* (etherische olie)

* rasp

* spatel

* pan of kom

* lege fles (+/- 500ml)

Eventueel weegschaal & trechter

Hoe maak je je eigen afwasmiddel?

  1. Rasp 20 gram Marseillezeep in een pan of kom. Zorg dat deze kom wel tegen kokend water kan.
  2. Kook 0.5L water.
  3. Doe de geraspte Marseillezeep bij het kokende water en roer het goed door. Blijf net zo lang roeren tot alle zeep is gesmolten.
  4. Laat het rustig afkoelen. Als het te dik blijft, kan je het door middel van een staafmixer nog even mixen. Bij mij is dit eigenlijk nooit nodig.
  5. Wanneer het is afgekoeld kan je er een aantal druppels etherische olie bij doen. Zelf vind ik een lavendel geur lekker, maar je kan het ook zonder doen. De werking van het afwasmiddel zal hetzelfde blijven.
  6. Giet het afwasmiddel (met behulp van een trechter) in je lege fles.

 

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.