Ben jij iemand die van de volle en authentieke smaak van koffiebonen houdt? Dan is dat een smaak die je zo lang mogelijk wilt bewaren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf bonen te malen of om een apparaat te kiezen waar hele bonen in gaan. Dat is ook niet vreemd, want door ze op het laatste moment pas te malen en te gebruiken zet je elke dag een zo vers mogelijk kopje koffie. Ook koffiebonen hebben een houdbaarheidsdatum en door ze op de juiste manier te bewaren behoud je langer die heerlijke volle smaak. De informatie hier beneden helpt je je bonen zo op te bergen dat je er lang van kunt genieten.

 

Hoe lang kun je koffiebonen bewaren?

De houdbaarheidsdatum voor je bonen vind je uiteraard op de verpakking. Deze geldt voor het geval je de zak dicht laat. De meeste gebrande bonen kun je op die manier 6 maanden bewaren voordat de smaak gaat verminderen. Ze zijn daarna niet bedorven, maar hebben een gedeelte van hun originele smaak verloren. Heb je de zak eenmaal open gemaakt, dan kun je je koffiebonen daarna 3 tot 4 weken gebruiken tot je gaat merken dat de smaak minder wordt. Vergeleken met gemalen koffie, wat eenmaal open maar maximaal 2 weken bewaard kan worden, is dat een lange tijd.

 

Hoe sla je je bonen het beste op?

Het is dus belangrijk dat je een methode verzint voor het opslaan van je koffiebonen nadat je de zak hebt geopend. Wil je dat de smaak zo min mogelijk afneemt en zo vol mogelijk blijft, dan kies je voor een luchtdichte verpakking, zoals een bus, weckpot of een blik. Zorg ervoor dat deze goed schoon  is en dat er geen geurtjes van ander eten in zijn achtergebleven. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op de smaak van de koffie. Als je je koffiebonen opslaat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen lucht of vocht bij kan komen. Je zet ze dan op een koele en donkere plek (niet in de koelkast), weg van (zonlicht en andere warmtebronnen.

 

Koffie bewaren in de vriezer

De beste manier om je koffiebonen van Koffietheeplaza.nl te bewaren en ze zo vers mogelijk te houden is in de vriezer. Je kunt ze nadat je ze hebt laten ontdooien dan niet weer gebruiken. Bij het ontdooien komt vocht vrij en dat kan niet opnieuw worden ingevroren. Het is altijd belangrijk om vocht bij je bonen weg te houden (tenzij je ze direct gaat gebruiken) omdat het de natuurlijke oliën in de koffie beïnvloedt en daarmee ook de smaak van de koffie.

 

Tip: vries je koffiebonen in in kleine porties. Het beste gebruik je de hoeveelheden koffie die je per keer nodig hebt voor jouw huishouden. Elke keer dat je koffie wilt zetten haal je een portie tevoorschijn en blijft de rest van je bonen heerlijk vers en droog.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.