Wil je duurzamer leven, dan zijn er meerdere veranderingen die je in je lifestyle dient te implementeren. Dit is voor ieder persoon verschillend en afhankelijk van zijn of haar situatie. Een van de veranderingen die je door kunt voeren, is je voedingspatroon. In het specifiek gaat het bij duurzaamheid dan om de consumptie van vlees. Hoe kan dit duurzamer, en hoe ziet dat eruit?

Wat is duurzaam vlees?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de duurzaamheid van vleesproducten. Hieronder worden de vijf belangrijkste factoren toegelicht:

  1. Voeding van dieren: wat is het dieet van een dier? Dieren die alleen gras eten en geen graan / krachtvoer, leven natuurlijker en hebben tevens een kleinere ecologische voetafdruk.
  2. Antibiotica gebruik: Krijgt een dier geen antibiotica binnen, dan is dit een heel groot pluspunt. Het gebruiken van antibiotica en groeihormonen kan nadelige gevolgen hebben voor de volksgezondheid en voor het milieu.
  3. Productie: Hoe wordt het land bewerkt? Hoeveel energie en materiaal wordt er gebruikt om te verbouwen? En hoeveel land, water en voeding is er nodig? Over het algemeen en voor duurzaamheid is hierbij van belang dat hoe minder gebruikt en verbruikt wordt, hoe beter.
  4. Welzijn van dieren: Hoe leven dieren en kunnen ze zich natuurlijk gedragen?
  5. Transport: Hoeveel kilometers worden gemaakt en wordt er lokaal geproduceerd?

Hoewel je duurzaam vlees dus meer definities kunt geven, zijn de bovenstaande factoren allemaal van belang wanneer je hier naar op zoek bent. Hierbij geldt dat hoe natuurlijker het proces is en hoe minder energie en middelen nodig zijn, hoe beter.

Wil je duurzaam vlees kopen, dan kun je daarvoor vooral online terecht. Het aanbod is groter en je kunt makkelijker aanbieders vergelijken. Voordat je dit doet, wil je natuurlijk graag weten welk soort vlees als duurzaam kan worden bestempeld.

Over het algemeen wordt grasgevoerd natuurvlees als het duurzaamste soort vlees gezien. Dit komt doordat het het meest overeenkomt met de bovengenoemde factoren. 

Wanneer is kippenvlees duurzaam?

Ook voor kippenvlees geldt de bovenstaande uitleg. Specifiek voor kippen geldt echter dat antibioticavrij vlees van belang is. Dit komt doordat er vooral voor kippen regelmatig antibiotica wordt gebruikt, zodat de dieren onder andere sneller kunnen groeien. Dit remt het proces van een natuurlijk leven en daarnaast zorgt dit voor een snellere ontwikkeling van antibioticaresistentie bij mensen. Beiden zijn natuurlijk concepten die niet bij duurzaamheid horen. Kies daarom liever voor vlees van kippen dat volledig antibioticavrij is, gezien deze dieren natuurlijk leven en het vlees hiervan het gezondst is.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.