Als je ervoor kiest om vegan te eten zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Uiteraard moet je zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast moet je er natuurlijk  ook op letten dat je eetpatroon voldoende vitamines en mineralen levert, maar ook dat is algemeen bekend. Dat geldt echter niet voor alle voedingsstoffen die belangrijk zijn zoals omega 3-vetzuren. Daarom gaan we je vandaag vertellen waarom deze voedingsstof belangrijk is  en hoe je hier mee om kunt gaan als je vegan eet.

Omega 3-vetzuren

Wat vaak vergeten wordt bij een veganistisch eetpatroon is de inname van omega 3-vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn echter heel belangrijk zijn voor het goed functioneren van je lichaam. We zullen hieronder enkele voorbeelden daarvan opnoemen:

  • Zo zijn bepaalde omega 3-vetzuren noodzakelijk voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen.
  • Een adequate inname van omega 3-vetzuren kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
  • Ook kunnen deze voedingsstoffen helpen om het cholesterolgehalte onder controle te houden, hoewel dit mechanisme nog niet begrepen wordt door de wetenschap.
  • Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een tekort aan omega 3-vetzuren een rol kan spelen bij het optreden van gedragsstoornissen en het ontstaan van depressie en dementie.
  • Dat geldt mogelijk ook reuma en kanker. Er is echter meer onderzoek nodig om een mogelijk effect van omega 3-vetzuren op deze ziektes vast te stellen.

Vegan omega 3-supplement

Zoals je uit het bovenstaande zult begrijpen is het eigenlijk niet mogelijk om met een vegan eetpatroon voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Door het nemen van een supplement kun je ervoor zorgen dat je lichaam over de benodigde bouwstoffen beschikt en er geen tekorten ontstaan die mogelijk op termijn tot gezondheidsschade leiden.

Leestip: Wat zijn de gezondheidsvoordelen van plantaardige omega-3

De meeste supplementen zijn echter op basis van vis. Gelukkig is er nu een vegan supplement op de markt dat het mogelijk maakt om op eenvoudige wijze aan je behoefte te voldoen, zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot het gebruiken van dierlijke producten. Dit supplement is gemaakt van algen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren. Deze algen zijn ook de reden dat vis rijk is aan deze voedingsstof, want het behoort tot hun dagelijkse kost.

Tip: Testa omega 3 vegetarisch.

Conclusie

Zonder supplementen is het eigenlijk niet mogelijk om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen als je vegan wilt eten. Je zult je voedingspatroon aan moeten vullen om aan de behoefte te voldoen. Door het innemen van een vegan supplement van omega 3-vetzuren kun je ervoor zorgen dat er in je lichaam geen tekort aan omega 3-vetzuren ontstaat.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.