Een duurzame oplossing voor uw woning is een voorzetraam. Er zijn namelijk veel huizen in Nederland die nog enkel glas hebben en waardoor je dus extra hard moet stoken om je huis warm te houden. Dit is natuurlijk niet erg duurzaam. Ook kan het zijn dat jouw huis schuiframen heeft of een monumentaal pand is waardoor dubbelglas niet mogelijk is. Daarvoor biedt een voorzetraam een duurzame oplossing. 

Wat is een voorzetraam

Een voorzetraam is simpel gezegd een extra raam die je voor je huidige raam plaatst. Doordat het voorzetraam een klein stukje voor je huidige raam wordt geplaatst ontstaat hier een isolerende laag dat vergelijkbaar is met dubbelglas. Dit biedt zeker in de winter een duurzame oplossing zodat je toch lekker warm thuis kunt zitten.

Plexiglas als voorzetraam

Plexiglas is een mooie kunststofsoort die veelal wordt toegepast als duurzame oplossing voor een voorzetraam. Dit materiaal is namelijk 150 keer sterker dan glas in dezelfde dikte, goed te bewerken (met name de gegoten variant) en goedkoper dan glas.

Waarom is een voorzetraam van Plexiglas duurzaam?

Oude huizen uit de jaren 20 hebben gemiddeld energielabel G. Dit komt door de manier waarop ze gebouwd zijn. Hierdoor moet je veel stoken om het goed warm te krijgen in je woning. Dit zorgt voor een hoge energierekening maar ook je CV-ketel moet extra werken en moeten de energiecentrales meer energie leveren. Dit is natuurlijk niet goed voor het milieu. Als iedereen hier een steentje aan bijdraagt helpt dat al enorm. Met een voorzetraam kun je hier al aan bijdragen én het is goed voor de portemonee.

Voorzetraam zonder bewerking toepassen

Tegenwoordig hoef je geen vakman te zijn om een voorzetraam te plaatsen. Er zijn kunststofclipjes verkrijgbaar, die je in combinatie met glasband, gemakkelijk kunt gebruiken voor de montage. Hiermee beschadig je het kozijn niet. Het glasband zorgt ervoor dat de randen van het raam ook goed geïsoleerd zijn. De afmetingen van het voorzetraam zijn afhankelijk van het raam dat je wilt isoleren. Plexiglas platen zijn vaak in de afmetingen 3.050 x 2.030 beschikbaar. Vaak wordt aangeraden om deze in een dikte van 3 of 4 millimeter te kopen. Indien er mogelijk sprake is van vandalisme dan is een dikte van 5 of 6 millimeter aan te raden, of het gebruik van een polycarbonaat kunststof plaat. Deze kunststofsoort is onbreekbaar en inbraakbestendig.

Voorzetraam montagetips

Het is belangrijk om de ramen en kozijnen goed schoon te maken. Daarna kan het voorzetraam gemonteerd worden. De kunststofplaat dient u met tape waterpas op de bovenzijde van het kozijn vast te tapen. Schroef clipjes op ongeveer 6mm vanaf de rand van de kunststof plaat in het kozijn. Haal vervolgens de folie van de plaat en plak de glasband strak rondom de rand van het voorzetraam.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.