Als we het hebben over duurzaam leven, dan hoort plastic daar in principe niet bij. En gelukkig speelt de overheid daar ook steeds meer op in. Zo geldt sinds 1 juli het verbod op het ‘gratis’ weggeven van plastic bekers en worden er steeds meer maatregelen doorgevoerd. Hoe zit dat met het verbod op plastic en wat zijn goede alternatieven?

Het verbod op plastic bekers

Sinds 1 januari is het voor bedrijven verboden om ‘wegwerpplastic’ gratis uit te delen. Deze maatregel is ingevoerd om plastic (zwerf)afval te verminderen. Sinds 1 juli 2023 geldt er al een verbod op de verkoop van plastic rietjes, plastic wattenstaafjes, plastic borden, plastic bestek en ballonstokjes. Sinds 2024 mogen bedrijven en restaurants ook geen gebruik meer maken van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen. Als je duurzaam leeft, heb je daar natuurlijk allang je alternatieven op gevonden.

Verschillende soorten herbruikbare bekers

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten herbruikbare bekers die je misschien nog niet allemaal kent. Daarom zetten we ze op een rij:

Koffiebekers

Ook wel coffee-to-go bekers genoemd. Deze bekers zijn vaak licht van gewicht en hebben een klepje van waaruit je makkelijk de koffie kunt drinken. Heel makkelijk om bijvoorbeeld mee te nemen in de auto onderweg naar je werk. Er zijn extra duurzame koffiebekers die zijn gemaakt van materialen zoals bamboe, suikerriet of 100% gerecycled plastic.

Thermosbekers

Wil je dat je drankje extra lang koud of warm blijft? Dan komt een thermosbeker goed van pas. Tussen de buitenwand en de binnenwand lucht, wat ervoor zorgt dat de warmte of kou niet goed weg kan en dus je drankje zijn temperatuur langer behoudt.  

Eco cups

Deze bekers vind je tegenwoordig terug op evenementen. Deze zijn 100% recyclebaar en herbruikbaar voor de drankjes.

Nog meer tips om plastic thuis te vervangen

Maar natuurlijk is het vervangen van plastic bekers door herbruikbare bekers niet het enige wat je kunt doen om duurzamer te leven. We zetten hieronder nog een aantal tips op een rij:

  • Hebruikbare boodschappentassen: het is niet nodig om plastic boodschappentassen te kopen, er zijn genoeg goede herbruikbare boodschappentassen van duurzame materialen.
  • Voedselcontainers van glas: kies voor glazen opslagcontainers in plaats van plastic, die gaan langer mee en zijn beter voor het bewaren van voedsel.
  • Vervang plastic vershoudfolie: er zijn speciale deksels verkrijgbaar, maar ook bijenwasdoeken als wasbaar en duurzaam alternatief.
  • Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen: gebruik bijvoorbeeld azijn, baking soda en citroen of navulbare verpakkingen.
  • Let op de verpakking: kies voor producten met duurzame verpakkingen, daar is tegenwoordig genoeg keuze in.

Met behulp van de bovenstaande tips kun je aan de slag om plastic zoveel mogelijk te elimineren in huis. Lees nog meer tips over duurzamer eten en een duurzame energievoorziening en ga zo stap voor stap naar een duurzamer leven.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.