Zonnepanelen: stap 1 naar duurzaam leven

Wist je dat onze zon elk uur net zoveel energie naar de aarde stuurt als wij als mensheid in een heel jaar gebruiken? Helaas kunnen we niet alle energie opvangen, maar een deel wel! Met eigen zonnepanelen op het dak, wordt zonne-energie eenvoudig omgezet in duurzame en groene stroom. Zo kan je onbeperkt en gratis genieten van stroom, wie wil dat nou niet?! We met CO2 uitstoot en tijd om zonnepanelen aan te schaffen. Echter komen hier wel wat dingen bij kijken. Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel produceert elektrisch vermogen uit zonlicht. Hoe? Dat kan op meerdere manieren, afhankelijk van wat voor type zonnepaneel het is. Het overgrote deel van de zonnepanelen die in Nederland worden geïnstalleerd zijn kristallijne zonnepanelen. Deze bestaan uit vele kleine zonnecellen die verbonden zijn met elkaar. Al deze zonnecellen zijn opgebouwd uit flinterdunne laagjes halfgeleidend materiaal waartussen -onder invloed van het zonlicht- een spanningsverschil ontstaat. Vervolgens geeft een omvormer de op opgewekte zonne-energie door aan het elektriciteitsnet.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Mensen willen steeds vaker onafhankelijk zijn van grote energiebedrijven en kiezen daarom bewust voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een goed alternatief en besparen tevens flink op jouw energierekening. Door de grote vraag naar en productie van zonnepanelen zijn de kosten steeds lager. Ook de technologie ontwikkeld zich gestaag. Om deze redenen hebben zonnepanelen een relatief korte terugverdientijd. Daarnaast zijn zonnepanelen gemakkelijk bij een bestaande woning te installeren. Dus als je kiest voor zonnepanelen, kies je voor het milieu en je portemonnee.

Wat kosten zonnepanelen?

Ben je overtuigd, dan is het verstandig om voor de aanschaf van zonnepanelen inzicht te hebben in de gemiddelde prijzen. Gelukkig zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren al enorm gedaald. Tegenwoordig betaal je voor een systeem van 10 zonnepanelen, met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp), gemiddeld 4.700 euro. Deze kosten zijn wel inclusief installatie en omvormer. Om de volledige energiebehoefte te voorzien, is een vermogen nodig wat natuurlijk per huishouden verschilt.

In dit overzicht van Zonnepanelen-Weetjes is te zien wat het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor verschillende huishoudens per jaar, het benodigde aantal Wp, het benodigde aantal panelen en de kosten en baten die hier gemiddeld bij komen kijken is.

Wil jij je huis nog duurzamer maken? Lees hier hoe je dat kan doen.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.