Op de vraag of een medisch mondkapje beter geschikt is dan een niet medisch mondkapje zal je moeten kijken waarvoor het kapje gebruikt gaat worden. Over het algemeen is het zo dat een medisch kapje er voor zorgt dat de lucht die jij inademt gefilterd wordt en jij daardoor beschermd wordt. Bovendien beschermt dit kapje tegen bijvoorbeeld speekseldruppels van mensen om je heen. Bij niet medische kapjes is het precies andersom. Hier wordt de lucht die jij uitademt gefilterd, waardoor mensen in jouw omgeving beschermd zijn. De keuze zal dus vooral gebaseerd zijn op het doel.
Medische mondkapjes
Medische kapjes zijn te krijgen in 2 verschillende soorten. De eerste soort heeft drie klassen. De lichtste klasse is het mondkapje type 1. Deze kapjes hebben een beschermingsgraad van 95 procent, maar zijn niet bestand tegen spatten en speeksel. De tweede categorie is het mondkapje type 2. Deze hebben een beschermingsgraad van 98 procent maar zijn nog steeds niet bestand tegen spatten en speeksel. Tenslotte heb je nog het type 2R. Dit is de best beschermende categorie kapjes en wordt ook wel chirurgisch mondkapje genoemd. Deze hebben een beschermingsgraad van minimaal 98 procent en zijn wel bestand tegen spatten en speeksel. Deze laatste categorie zal vooral door medisch personeel en tandartsen worden gebruikt.
Wat zijn FFP mondkapjes?
Daarnaast heb je nog de FFP mondkapjes, ook wel ademhalingsbeschermingsmaskers genoemd. FFP staat voor Filtering Facepiece Partikels en is verkrijgbaar in 3 verschillende klassen. Het type 1 heeft een beschermingsgraad van slecht 78 procent en beschermt alleen tegen vaste materie, zoals het inademen van korrels zand. Het type 2 heeft een veel betere beschermingsgraad. Deze ligt rond de 92 procent en beschermt tegen vaste materie, maar ook tegen kleine luchtdruppels. Het type 3 heeft een dermate goede beschermingsgraad dat deze op 98 procent ligt en zelfs tegen giftige druppeltjes beschermd. In de medische beroepen worden vooral de types 2R, FFP2 en FFP3 gebruikt. Een medisch kapje is altijd voorzien van een CE-keurmerk en moet voldoen aan de Nederlandse kwaliteitseisen, de NEN.
Niet medische mondkapjes
Een niet medisch mondkapje heeft geen eisen waaraan het moet voldoen, heeft dus ook geen CE-keurmerk en is niet geschikt voor medisch gebruik. Niet medische kapjes zijn alleen geschikt voor gebruik buiten de medische beroepspraktijk. Ze dienen ter bescherming van de mensen om je heen, zodat er geen speekseldruppeltjes van jou bij hen terecht kunnen komen. Niet medische kapjes zijn in verschillende winkels of via verschillende internetsites te koop, zoals via de website van SafeSave. Maar als je een beetje handig bent, de tijd hebt en het leuk vindt om te doen, kun je je mondkapjes ook zelf maken. Als je het mondkapje zelf gaat maken kun je het beste kiezen voor katoen. Je kan bijvoorbeeld een theedoek of t-shirt gebruiken. Van belang is dat het kapje de mond en neus bedekt, goed aansluit op het gezicht en dat je goed door het mondkapje kan ademen.
Laat een antwoord achter