Duurzaam kerst vieren: Het kan!

We zijn met zijn allen steeds bewuster aan het leven. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de maatschappij, dus mensen passen hun leefstijl daarop aan. Het hele jaar door houden we rekening met onze planeet en onszelf. Toch vindt men het met kerst lastig door te zetten. Terwijl je op een hoop vlakken duurzaam kunt blijven met kerst. Wij hebben de tips voor je op een rijtje gezet.

 

Kerstdecoratie

Koop niet elk jaar nieuwe spullen die je uiteindelijk alleen dat jaar gebruikt, probeer zoveel mogelijk spullen te gebruiken die je al hebt. Of ga langs een kringloopwinkel en kijk wat daar te scoren is. Ouderwetse kaarsen, kerstboompjes en kerstballen krijgen een tweede leven. Je kunt het ook zelf maken. Zo maak je van kurken een hele mooie slinger. Verzamel zoveel mogelijk kurken uit flessen en snijd ze in drieën. Prik met een schroevendraaier het midden eruit en rijg een draad door alle kurkjes. Je kunt de kurkjes ook nog verven in natuurlijke kleuren zoals rode biet.

 

Echte duurzame kerstboom?

Wat is de meest duurzame kerstboom wat betreft echt of nep? Dit is een populair discussiepunt, want een plastic boom gaat jaren mee, maar een echte boom kan worden gecomposteerd. Kunstkerstbomen komen uit landen met massaproductie zoals China, waarna ze ook nog geëxporteerd moeten worden. Echte kerstbomen komen van dichterbij, uit België, Duitsland of gewoon Nederland. De echte kerstboom is toch echt de winnaar en is de duurzaamste kerstboom. Zorg dan wel voor een boom waar de kluit nog aan zit, zodat deze na de kerst weer geplant kan worden. Je hebt tegenwoordig ook de optie om een kerstboom te huren. Het bedrijf waar je de boom huurt, zorgt er dan weer voor dat de boom wordt geplant.

 

Kerstverlichting

Een kerstboom zonder lichtjes is geen kerstboom. Maar, vaak kopen mensen een nieuwe set lampjes wanneer hun eigen snoer te erg in de knoop zit of een paar lampjes het niet meer doen. Dit is zonde! Gebruik gewoon wat je nog hebt liggen. Ga er even voor zitten om die knoop eruit te halen, en lampjes die het niet meer doen probeer je in de minst zichtbare hoek te hangen. Als je dan toch echt nieuwe lichtjes nodig hebt, koop dan LED-lampjes of koppelbare kerstverlichting. Dit zijn de duurzaamste opties.

 

Kerstcadeaus

Kerst is geen kerst zonder kerstcadeautjes. Een cadeau wat jaren meegaat, is duurzamer dan een cadeau dat niet tot weinig gebruikt wordt en uiteindelijk op zolder belandt. Deze duurzame kerstcadeautjes vind je simpelweg in een vintagewinkel. Dan heb je ook nog eens een uniek kerstcadeau. Gebruik dan voor het inpakken geen cadeaupapier, maar oude kranten en tijdschriften. Deze kun je dan zelf ook nog versieren met kersttekeningen.

 

Het kerstdiner

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk eten weggooien en verbruiken. Toch gebeurt het nog te vaak, maar liefst een derde van al het eten belandt in de prullenbak. Het is wel mogelijk, een zero waste diner, je hebt er alleen een beetje creativiteit voor nodig. Een aantal tips:

  • Probeer vooral de voorverpakte producten te laten liggen en koop lekkere verse producten;
  • Print je boodschappenlijstje niet uit, maar schrijf het op oud papier;
  • Koop eten in bulk, zo bouw je een voorraad op;
  • Kook een veganistisch of vegetarisch gerecht met seizoensgroenten.

Ga ook na hoe groot de porties gaan zijn. Als je uiteindelijk toch eten overhebt, kijk dan of je de kliekjes kunt eten. Kan dit niet, dan is de composthoop nog een optie.

Meer weten over hoe je duurzaam kan eten? Klik dan hier.

Het kerstfeest

Kerst is natuurlijk een feestje dat gevierd moet worden. Ook dit kan met zero waste. Doe boodschappen op maat voor minder voedselverspilling door te kijken hoeveel mensen er precies komen. Gebruik ook echte borden en bestek. Heb je te weinig in huis? Leen dan iets van vrienden of familie. Afwassen is beter dan al het weggegooide plastic. Daarnaast een misschien gekke tip: koop minder in dan je denkt nodig te hebben. Dit zorgt ervoor dat je minder weggooit, en vaak is het toch genoeg. Als je toch nog overhebt kun je dit meegeven aan de gasten.

 

Duurzaam kerstpakket

Ook op het werk genieten we van de kerst. De geluksvogels onder ons krijgen, naast een kerstborrel, ook een kerstpakket. Misschien moet je er wel eentje maken voor je collega’s. Hoe maak je nou een duurzaam kerstpakket? Nou, maak een pakket met producten die anders weggegooid zouden worden. Het bedrijf Potverdorie gaat elke week een paar keer langs de supermarkten om groente en fruit op te halen wat niet meer verkocht mag worden. Hier maken zij bijvoorbeeld jam, stroop en soep van. Kromkommer maakt soepen van kromme groentes die anders weggegooid zouden worden. Soepstarter maakt de ‘KerstKliekjesSoepStarter: een mix van kruiden, groenten en specerijen, waarmee je je kerstkliekjes in een lekkere soep kunt veranderen.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.