Duurzaam leven wordt steeds aantrekkelijker. Er zijn al honderden tips om duurzaam te wonen, en door rekening te houden met het milieu door bijvoorbeeld kort te douchen. Maar, kun je nou eigenlijk nog meer doen om duurzaam te leven? Ja, zeker. Duurzaam eten bestaat ook gewoon. Maar wat is duurzaam eten en hoe doe je dat?

Wat is duurzaam eten?

Wanneer iemand duurzaam eet, houdt dat in dat diegene rekening houdt met dier, mens en milieu. Voedsel is bijvoorbeeld duurzaam als er zuinig om wordt gegaan met natuurlijke bronnen als energie, land en water bij de productie en wanneer er bij productie geen tot nauwelijks verontreinigende stoffen in het milieu komen. Bovendien worden mens en dier die betrokken zijn bij de productie zo goed en eerlijk mogelijk behandeld. Je kunt er ook voor kiezen om zelf duurzamer met voedsel om te gaan. Dat wil zeggen dat je dus minder voedsel verspilt, dat je minder zuivel en vlees eet en kiest voor lokale producten.

Productie

Ook de productie van voedsel kan veel invloed hebben op het milieu. Er worden veel broeikasgassen veroorzaakt die de aarde weer opwarmen. Dit komt vooral door de energie die nodig is om de gewassen te telen en te oogsten. Het fabrieksmatig verwerken van het voedsel stoot ook veel broeikasgassen uit.

Vervoer

Ook het vervoer van voedsel kost veel energie. Het kost ook meer energie wanneer producten van ver moeten komen, vooral wanneer het per vliegtuig vervoerd wordt.

Eerlijke handel

Er komt helaas bij de productie van voedsel nog veel kinderarbeid en onderbetaling voor. Ook kunnen werknemers worden blootgesteld aan ongezonde stoffen zoals bestrijdingsmiddelen. Door te letten op de keurmerken die het bestaansrecht van telers en goede arbeidsomstandigheden garanderen, kun je al bezig zijn met duurzaam eten.

Dierenwelzijn

Het is tegenwoordig waarschijnlijk voor iedereen wel bekend. De dieren die uiteindelijk op ons bord belanden zijn niet allemaal even goed behandeld. Sommige dieren leven te dicht op elkaar en hebben geen mogelijkheid om vrij te bewegen. Er bestaan ook keurmerken die een comfortabele leefomgeving en minder pijn en leed voor de dieren garanderen.

Voedselverspilling

Er wordt enorm veel voedsel geproduceerd, waarvan een groot deel ook weer wordt weggegooid. Naast dat het slecht is voor het milieu, is het ook zonde voor je portemonnee. Tips om minder voedsel te verspillen zijn onder andere dat je de koelkast op een temperatuur van 4°C instelt. Dit zodat de producten onder optimale omstandigheden bewaard kunnen worden. Producten die het eerst op moeten kun je vooraan in de koelkast leggen en krijg je het toch niet op tijd op, kun je de bederfelijke producten invriezen.

Vleesproductie

Bij vleesproductie kost ook de huisvesting van het vee en de productie van veevoer veel energie. Naast de huisvesting van het vee en de productie van veevoer komen er ook nog veel andere zaken bij kijken, zoals bestrijdingsmiddelen, kunstmest en medicijnen. Wanneer men minder of geen vlees gaat eten zal dit een positieve invloed hebben op het milieu.

Nog een aantal tips om duurzaam te kunnen eten:

  • Kies vaker voor plantaardig voedsel. Kies voor aardappels die duurzaam geteeld zijn
  • Kies zoveel mogelijk voor lokale producten, die in ieder geval niet zijn ingevlogen.
  • Kies voor vers seizoensfruit en -groente.
  • Koop geen flessen water, maar drink gewoon water uit de kraan.
  • Kies voor producten zonder verpakking. Verpakkingen zorgen ervoor dat voedsel een langere houdbaarheid en bescherming heeft, maar veel verpakkingsmateriaal is plastic, wat enorm schadelijk is voor het milieu.
  • Let op welke ingrediënten je gebruikt bij het eten.
  • Eet volgens de schijf van vijf. Dit is gezond én duurzaam.
  • Let op keurmerken zoals Beter Leven (dierenwelzijn), Fairtrade, Rainforest Alliance, Planetproof en Eko. 
  • Verspil zo min mogelijk voedsel.

 

Wil jij duurzaam uit eten? Lees hier waar je dat kan doen! 

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.