Hoe isoleer je jouw woning duurzaam? De eerste stap heb je al gezet, de keuze om je huis te isoleren is namelijk al heel duurzaam! De Nederlandse huizen die vanaf 1992 zijn gebouwd, zijn waarschijnlijk al goed geïsoleerd, maar is je woning ouder dan kan het zijn dat de isolatie aan vervanging toe is omdat het van lage kwaliteit is, of er ontbreekt nog isolatie aan je woning.

Isoleren is een flinke investering, maar het maakt de woning toekomstbestendig en geeft meerwaarde als je het later nog wilt verkopen. Een goed geïsoleerde woning geeft een aangenaam wooncomfort en het bespaart energie. Kijk je verder naar de verschillende isolatiematerialen dan zijn er nog veel verschillende keuzes die je kunt maken op duurzaamheid.

PIR isolatie duurzamer dan Schapenwol-isolatie?

Vaak wordt er verwacht dat natuurlijke isolatiematerialen beter zijn voor het milieu dan kunstmatige isolatiematerialen, dit is echter niet altijd het geval. Het NIBE, Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie, heeft per isolatiemateriaal berekend wat de belasting is van het milieu, hoelang het materiaal standhoudt en met nog een aantal andere factoren hebben ze een lijst samengesteld. Hieruit kwam naar voren dat bijvoorbeeld PIR platen en glaswol isolatie duurzamer zijn dan kurk, en kurk is veel duurzamer dan schapenwol. Hoe kan dat?

Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met de materialen die er worden gebruikt, het heeft ook te maken met de levens cyclus van het product. PIR platen gaan erg lang mee en zijn op die manier erg duurzaam. Ze kunnen niet heel goed gerecycled worden en ze komen tot stand in een fabriek waarbij gevaarlijke dampen vrijkomen, maar deze dampen komen niet terecht in het milieu want al binnen de fabriek worden ze onschadelijk gemaakt.

Kies ik PIR platen of gerecyclede kleding?

Moeten we ons nu blind gaan staren op NIBE? Nee, dat hoeft zeker niet. De aanbevelingen van NIBE kunnen natuurlijk wel helpen met het maken van keuzes, maar bij het isoleren van je huis moet je vooral kijken naar wat bij jouw huis en bij jou past. Uiteindelijk heb je te maken met een bepaalde ruimte en is het ook goed om te kijken naar de eigenschappen van isolatiematerialen zelf. Zo kun je bijvoorbeeld je vloer met PIR Isolatie goed dun en licht isoleren. Met glaswol kun je je spouw na-isoleren en met Metisse (gerecyclede kleding) isoleer je de binnenkant van je dak. Dan kijk je naar duurzaamheid en dat pas je toe op je eigen huis.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.