Als het gaat over duurzaamheid en duurzaam rijden wordt er vaak gesproken over elektrische auto’s. Nu weten de meeste mensen wel dat elektrisch rijden een aantal voordelen heeft zoals benzine loos rijden en dat het beter is voor het milieu. Echter zullen er ook een aantal nadelen zijn zoals de korte afstanden die een elektrische auto kan afleggen en de prijs voor een elektrische auto. In dit artikel geven we antwoorden op de FAQ rondom duurzaamheid en elektrisch rijden. Ook geven we een aantal weetjes mee over verschillende elektrische auto’s. 

1. Is elektrisch rijden echt milieuvriendelijker?

Bij een diesel of auto op benzine komt er veel CO2  vrij uit de uitlaat zolang de motor draait. Deze uitstoot gaat direct de lucht in waardoor er luchtvervuiling ontstaat. Bij een elektrische auto is er veel uitstoot. Ook als een elektrische auto wordt opgeladen met grijze stroom in plaats van groene stroom is deze auto nog beter voor het milieu dan een benzine of dieselauto. 

2. Hoe zit het met de productie van de batterij?

In een onderzoek van Thailia Verkade werd er aangegeven dat de productie van de batterij twee keer zoveel COuitstoot veroorzaakt dan de productie van een benzine auto. Dit zorgde ook voor veel kritiek op de productie van elektrische auto’s. Maar als je kijkt naar de totale CO2  uitstoot van een benzine auto en een elektrische auto kan er gezegd worden dat een benzine auto een stuk meer vervuild. 

3. Waarom is een elektrische auto zo duur?

Op deze vraag kunnen we eigenlijk maar 1 simpel antwoord gegeven en dat is omdat de productie van een elektrische auto grofweg duurder is. In 2018 had Tesla aangegeven een nieuw model te produceren die een stuk goedkoper zou zijn dan de andere modellen. Toch is elektrisch rijden voor veel mensen nog steeds onbetaalbaar. Een Tesla is al gauw een auto voor de hogere klasse. Gelukkig nemen steeds meer automerken en fabrikanten het hef in handen om ook elektrische auto’s te gaan produceren die wel betaalbaar zijn. 

4. Hoe kan ik op een duurzame manier rijden?

Als het niet mogelijk is om een elektrische auto te kopen dan zijn er gelukkig nog een aantal manieren om toch rekening te houden met het milieu.

  • Vermijd files 
  • Trek rustig op en rij rustig op de weg
  • Deel een auto en bespaar op de autoverzekering
  • Gebruik niet onnodig de auto
  • Maak gebruik van cruise control
  • Laat de auto af en toe thuis 

Nog meer tips om duurzaam te leven lees je hier.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.