Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer te vermijden. Het lijkt wel alsof duurzaamheid in 2019 de overhand nam. Dit was vooral terug te zien in de ideeën van de gemeente zoals elektrisch rijden, diesel auto’s van 2010 en ouder mogen de stad niet meer in en de vele duurzaamheid projecten. Maar wat voor bijdrage kan je nou eigenlijk zelf leveren als het gaat om duurzaamheid. Hierbij kan je denken aan duurzaam rijden, duurzaam leven – en wonen. In deze blog geven we een aantal tips mee over hoe je duurzaam kan wonen. 

Energieverbruik en waterbesparing 

Duurzaamheid begint bij jezelf dat is het belangrijkste om te onthouden. Het begint bij de kleine dingetjes in huis. Laat de stekker van je telefoonoplader niet meer in het stopcontact als je niet aan het opladen bent. Of laat het licht wat vaker uit en doe de gordijnen open of maak gebruik van kaarsjes. Er zijn talloze manieren om energie te besparen in huis. Als je echt duurzaam wil wonen dan wordt het aangeraden om te beginnen met energie besparen. Verder is waterbesparing ook erg belangrijk als het gaat om duurzaamheid. Er kan water bespaard worden door bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop te gebruiken, niet onnodig de kraan laten lopen bijvoorbeeld bij het afwassen en door maar 1 keer te douchen op een dag. 

Zonnepanelen

Als je met een groot gezin woont dan zal er al gauw meer energie en water verbruikt worden dan in een klein huishouden. Om het energieverbruik te compenseren kunnen er zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor wordt er op een natuurlijke manier energie opgewerkt. De zelf opgewekte energie wordt automatisch berekend bij het normale energie verbruik hierdoor kan de energie rekening ook nog eens lager uitvallen. Het enige nadeel van zonnepanelen is, is dat de woonverzekering een stuk duurder wordt. Dit komt omdat er meer brandgevaar ontstaat door de zonnepanelen. 

Kies voor duurzame materialen

Een andere manier om duurzaam te wonen is door voor duurzame materialen te kiezen. Hierbij kan je denken aan stoelen, tafels, borden en andere spullen voor in huis die van duurzame materialen zijn gebruikt. Voor de duurzame producten zal je wel naar een speciale winkel moeten gaan want winkels zoals de Xenos of de Action zullen deze artikelen niet hebben. Ga daarom op zoek naar een speciaalzaak. Om je huis duurzaam te isoleren kan je gebruik maken van PIR

Recycle  

Ten slotte is het belangrijk om afval zoveel mogelijk te recyclen. Koop bijvoorbeeld zo min mogelijk producten waar plastic in zit. Hierdoor ben je al duurzaam bezig. Voedselverspilling is hierbij ook een belangrijke factor.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.