We doen in Nederland ons best om een circulaire economie te creëren. Zo is de doelstelling van Nederland om in 2050 een afvalvrije economie te hebben, waarbij alles draait om het recyclen van afvallen en dus hergebruiken van grondstoffen. Kort gezegd is Nederland afvalvrij het doel.

 

Om in de toekomst deze doelstelling te halen is het belangrijk dat we vandaag de dag starten met aanpassen van ons gedrag, zowel in het bedrijfsleven als binnen huishoudens. In dit artikel gaan geven we tips voor op termijn een afvalvrij bedrijf.

Tip 1. Juiste afvalscheiding

Een circulaire economie begint bij het correct scheiden en inzamelen van afval. Schakel hiervoor een erkend bedrijf in dat gespecialiseerd is in afvalverwerking. Het strikt scheiden van afvalstromen is ontzettend belangrijk. Gebruik hiervoor gekleurde afvalbakken, zodat de afvalstromen onvervuild blijven. Een juiste afvalscheiding zorgt ervoor dat er geen restafval overblijft. Dit is dus al een goede stap in de richting van een circulaire economie. Tegenwoordig kan enorm veel afval gerecycled worden. Zo wordt er van plastic afval weer nieuw plastic gemaakt, de afvalstroom papier en karton wordt verwerkt tot nieuwe notitieblokken en GFT afval zorgt voor nieuwe biogassen.

Tip 2. Kies voor tweedehands spullen

Voor een circulaire economie is het belangrijk om de cirkel rond te houden, daarom kan je het beste kiezen voor tweedehands spullen in plaats van nieuwe spullen. In de consumptiemaatschappij waarin wij leven wordt enorm veel gekocht en verbruikt. Ga maar eens na hoeveel je per dag koopt en weer weggooit. Denk bijvoorbeeld aan plastic verpakking. Natuurlijk hartstikke zonde.

Tip 3. Koop duurzame producten

Kies je er toch voor om iets nieuws te kopen? Kies dan voor duurzame producten in plaats van wegwerp. Duurzame merken zorgen bij de productie al voor een lage uitstoot en kiest veelal voor gerecyclede materialen. Zo kunnen plastic flesjes tegenwoordig echt niet meer. Koop beter een duurzame drinkfles en vul deze keer op keer met water.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.