In een wereld waarin er steeds meer verduurzaamd wordt, kunnen bedrijven moeilijk achterblijven. Voor een ondernemer bespaart het kosten om te verduurzamen. Denk aan een lagere stroomrekening door de zonnepanelen op het dak, lagere afvalkosten door het scheiden van bedrijfsafval en lagere transportkosten door een perscontainer te huren. Tevens levert duurzaamheid een bedrijf een goede reputatie op, waardoor klanten sneller geneigd zijn om voor een maatschappelijk verantwoord bedrijf te kiezen dan voor ene die deze titel niet draagt. Hieronder volgen vijf manieren, waarop je als bedrijf de verduurzaming in gang kunt zetten.

1. Energiezuinigheid verhogen

De energiezuinigheid van kantoren kan verbeterd worden. Kies bijvoorbeeld voor duurzamere lampen, zoals led verlichting. Zorg ook voor een up to date cv-ketel en isolatie in je pand, waardoor je tot dertig procent warmteverlies voorkomt. Plaats ook planten in je pand, want deze zorgen voor meer zuurstof waardoor je personeel actiever wordt en ze ogen ook nog eens warm en aangenaam. 

2. Weg met koffie en melk

Voor veel mensen een doorn in het oog, maar vermindering van de consumptie van koffie en melk zal je ecologische CO²-voetafdruk doen afnemen. Het zou al kunnen helpen door minder melk aan je koffie toe te voegen, omdat je zo de plastic cups uitspaart. Voor koffiemelk kun je plantaardige alternatieven uitkiezen bijvoorbeeld. Er zijn bijvoorbeeld ecologische koffiecups op de markt. 

3. Geen stand-by

Het uitschakelen van je elektronische apparatuur na een werkdag bespaart je ook energiekosten. Sluimerstanden zorgen ervoor dat de apparatuur toch stroom verbruikt, ondanks dat de apparaten niet gebruikt worden. Wanneer stroom verbruikt wordt, zorgt dit voor vervuiling van het milieu. Per computer is dit niet veel, maar alle elektronische apparatuur bij elkaar opgeteld levert toch een aanzienlijke vervuiling op.

4. Elektrisch rijden

Mensen moeten naar je kantoor komen om te werken. Vervoer zorgt voor de productie van uitlaatgassen, wat zorgt voor een grote CO²-productie. Dit kun je als bedrijf verminderen door gebruik te maken van een elektrisch wagenpark, waarvan je personeel ook auto’s kan leasen. Als je jouw werknemers ook nog van carpoolen kunt overtuigen, dring je de CO²-voetafdruk van je bedrijf enorm terug. 

5. Recyclen

Je kunt als bedrijf verduurzamen door herbruikbare artikelen aan te schaffen, waardoor je afval vermindert. Denk bijvoorbeeld aan mokken in plaats van plastic wegwerpbekers of personeelskleding. Tevens zou je eraan kunnen denken om multifunctionele apparaten aan te schaffen, zoals een printer, scanner en kopieerapparaat in een. Zo wordt onderhoud aan apparaten en de vervanging van deze apparaten kleiner gemaakt en dit is energiebesparend. Een perscontainer huren via Afvalperscontainer.nl kan hierbij ook een uitkomst bieden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.