Elk bedrijf krijgt te maken met bedrijfsafval. De verschillende afvalstromen die bedrijven produceren zijn erg afhankelijk van de branche. Op kantoor wordt er vooral papier en karton en toners van de printer aan afval geproduceerd, terwijl een bouwbedrijf te maken krijgt met bouw- en sloopafval. Vanuit de overheid is het verplicht om als bedrijf afval in te zamelen en te scheiden. Lees in dit artikel hoe jij op de juiste manier afval inzamelt.

Wetgeving bedrijfsafval

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van de wetgeving betreft bedrijfsafval. Bij het inzamelen van bedrijfsafval krijg je te maken met verschillende afvalsoorten, waarvoor weer speciale regels gelden. Het onjuist afvoeren van bedrijfsafval kan ervoor zorgen dat je een boete krijgt. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de regelgeving van de overheid en de specifieke regels per gemeente.

Milieubewust

Het is van belang om te weten welke soorten afval er eigenlijk allemaal zijn om dit op de juiste manier te kunnen inzamelen, scheiden en recyclen. Veel afval kan tegenwoordig goed gerecycled worden. Wat betekent dat het eigenlijk helemaal geen afval is. Het recyclen van afval is een stuk beter voor het milieu dan het verbranden van afval. Nog beter voor het milieu is het bekijken van de mogelijkheden om de hoeveelheid bedrijfsafval in te perken. Bedrijfsafval beperken is vrij gemakkelijk, denk bijvoorbeeld door te kiezen voor grotere verpakkingen of meer digitalisering binnen het bedrijf.

Bedrijfsafval inzamelen

Voor het verzamelen van huisvuil is de gemeente verantwoordelijk. Volgens de Nederlandse overheid is elk bedrijf verplicht om zelf voor de inzameling van haar bedrijfsafval te zorgen. De meeste bedrijven kiezen ervoor om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf, waarbij je vaak een goedkope container kunt huren. Bij het inschakelen van een afvalinzamelingsbedrijf is het verstandig om te controleren of dit bedrijf is opgenomen in de VIHB-lijst. Dit is een lijst met erkende inzamelaars die het afval doorzetten naar erkende verwerkers.

Bedrijfsafval scheiden

Tegenwoordig wordt er in de meeste huishoudens wel afval gescheiden. Ook voor bedrijven is het van belang om afval te scheiden. Sterker nog, vanuit de overheid is het verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Voor het scheiden van afval is een goede organisatie nodig, maar denk ook een verschillende afvalcontainer per afvalstroom.

Wil je weten hoe je als bedrijf bij kan dragen aan de circulaire economie? Lees dan hier onze 3 tips.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.