Van grote bedrijfskantoren tot koelkasten: bij bijna alles heb je tegenwoordig een energielabel nodig. Met een energielabel geef je aan hoe energiezuinig een gebouw is. Je kunt bijvoorbeeld een energielabel bedrijfspand aanvragen via EnergielabelVoorMijnPand.nl. Een energielabel laat zien wat voor energiebesparende maatregelen er moeten worden genomen om een gunstiger energielabel te krijgen.

Wat is het energielabel voor kantoren?

Het energielabel is verplicht bij de verhuur en verkoop van gebouwen van 50 m2 of groter. Heb je een bedrijfspand groter dan 100 m2, dan moet je bedrijfspand minimaal een energielabel C hebben. Het label voor instellingen en bedrijven geldt voor de utiliteitsgebouwen. Denk bij dit soort gebouwen aan bijvoorbeeld de gezondheidszorg, horeca, scholen en kantoren. Met het energielabel toon je de klasse van een gebouw. Deze energieklasse volgt uit het gebruik van fossiele energieën. En dit wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Oftewel kWh / m2.jr. Hoe minder een bedrijfspand fossiele energie verbruikt, hoe beter het energielabel. Heeft je gebouw een energielabel G, dan heb je het minste label en is aan verbetering toe. De meest positieve score is energielabel A.

Moet bedrijven verplicht een energielabel hebben?

Sinds het jaar 2015 is het voor bedrijven verplicht om bij oplevering, verhuur of verkoop een energielabel te hebben. Zoals eerder aangegeven gaat het om gebouwen zoals winkels, sportgebouwen, logies, de gezondheidszorg, gebouwen voor bijeenkomsten, onderwijsinstellingen en kantoren. Let ook op dat een energielabel verplicht is voor utiliteitsgebouwen met meerdere functies. En het is verplicht om de labelklasse te vermelden bij advertenties voor verkoop of verhuur bij commerciële media. Ook handig om te weten is dat een energielabel tien jaar geldig is.

Wat maakt een energielabel zo belangrijk?

De overheid heeft het energielabel ingesteld om de eigenaren van bedrijfspanden te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Zo kunnen kopers en huurders zien hoe energiezuinig een bedrijfspand is en wat voor maatregelen er moeten worden genomen. De overheid denkt dat het eigenaren van gebouwen stimuleert om maatregelen te nemen, omdat anders de verkoop- of verhuurwaarde lager zal zijn. Geef je bij advertenties niet het energielabel aan, dan riskeer je een boete van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.