Je hebt er vast al meerdere keren van gehoord. Duurzaamheid en een duurzaam leven. Op Social Media als Instagram, Facebook, TikTok, LinkedIn… maar ook op tv en in je sociale omgeving zie je dit regelmatig voorbij komen. Het is iets waar de meesten zich tegenwoordig een stuk bewuster van aan het worden zijn. Dat is ook wel echt nodig, want onbewust maken wij zo veel meer kapot dan eigenlijk nodig is. Nee, je hoeft echt niet meteen op je geiten wollen sokken door de supermarkt te lopen (hoewel deze behoorlijk hip kunnen zijn, kijk maar naar Soxs). Denk aan het feit dat nu de Corona-crisis er is, waardoor wij meer binnen moeten zijn en minder activiteiten kunnen doen. Opeens zijn de dolfijnen weer terug rondom Venetië van jaren weg geweest te zijn en zijn de Utrechtse en Amsterdamse grachten sinds tijden niet meer zo helder geweest. Je denkt hier geen invloed op te hebben, want ja, je hebt zelf toch geen bootje. Toch kun jij op je eigen manier een steentje bijdragen aan het algemene begrip ‘’duurzaamheid’’. Wij laten je zien hoe je dit kunt doen, zonder er een stoffige en muffe gedachte bij te krijgen.

Cadeaus voor een duurzaam leven

Wist je dat er een heleboel leuke cadeaus zijn die je aan iemand kunt geven? Cadeautjes die van natuurlijke materialen zijn gemaakt en minder schade brengen aan het milieu. Wij hebben de 7 leukste cadeaus voor je op een rijtje gezet:

  • Een plant in een gezellige rieten en mooie stenen pot.
  • Een heerlijke picknick of uit lunchen met de jarige!
  • Een waterfles/koffiefles of leuke mok die iemand kan hergebruiken. Denk aan bijvoorbeeld een Dopper of andere leuke flessen of mokjes.
  • Maak zelf heerlijke Granola en stop deze in een leuke pot. Strik erom heen en ready om te geven!
  • Boeken en kookboeken. Dit is fijn om je goed te kunnen ontspannen.
  • Selfcare producten van Lush. Voor iedereen fijn en 100% cruelty free!
  • Portemonnee, laptophoes of tas van Denise Roobol. Denise verkoopt handgemaakte vegan artikelen. Ze zijn hip en mooi afgewerkt! Leuk feitje: ze maakt haar producten zelf.

Zo zie je maar, er is genoeg keuze en het hoeft ook helemaal niet prijzig te zijn. Daarnaast zal de persoon die het cadeautje ontvangt het ontzettend lief en origineel van je vinden. Veel plezier met geven!

Duurzaam leven thuis

Om misschien een stuk meer gestimuleerd en gemotiveerd worden om een duurzaam leven voort te zetten, kan jouw huis een grote rol spelen. Uit het oog is uit het hart, dus zorg ervoor dat ook jouw huis duurzaam-proof is. Doe aan decluttering: doe spullen weg die je langer dan een jaar niet meer hebt aangeraakt. Dit is tegelijkertijd een leuke challenge tijdens de binnen dagen. Gooi spullen die nog in prima staat zijn niet weg, want wie weet kun jij er iemand anders weer heel erg blij mee maken. Breng het bijvoorbeeld naar de kringloop. Verder kun je plastictassen, plastic zakjes en bijvoorbeeld plasticfolie vervangen door juten of katoenen tassen (Dille & Kamille heeft hele leuke en hippe tassen), Tupperware bakjes enzovoort. Echt een goede lifehack dat vrijwel geen moeite zal kosten. Daag jezelf uit en vervang steeds meer kleine dingen voor bewustere opties in wonen. Wat het kleine niet eert, is het grote niet weerd!

duurzaam leven

Ethisch verantwoordelijke kledingmerken

Kleding en andere mode zal misschien wel de grootste uitdaging zijn… of toch niet? De kledingindustrie staat inmiddels al een paar jaar op scherp en steeds meer merken doen hun best om een steentje bij te dragen aan ethiek en duurzaamheid. Toch zijn lang nog alle merken er niet. Er zijn slechts bepaalde merken die écht bijdragen aan een duurzaam leven. Wist je dat er veel meer duurzame kleding merken zijn dan jij weet? Wij zullen er een aantal noemen:

Zet jij je echt in voor duurzaamheid? Dan koop je vintage of tweedehands kleding. Hier is bijna nooit iets mis mee en na een keertje wassen weer zo goed als nieuw! Hier kun je veilig en betrouwbaar tweedehands of vintage kleding kopen:

Een duurzaam leven… een extra goede reden om eens lekker te shoppen! Wil je het liefst online shoppen? Lees dan hier hoe duurzaam online shoppen is.

Eetgewoonten

Dit is een hele belangrijke, want binnen de top 5 van de meest vervuilde industrieën staat de vleesindustrie. We begrijpen dat het lastig is om van elke dag vlees eten, naar nooit meer vlees eten te gaan. Toch is het mogelijk om in ieder geval minder vlees te eten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door in plaats van 2 stukken vlees, 1 stuk vlees te eten. Of je kunt een aantal dagen in de week vlees vrij eten. Er zijn een hoop gerechten waarbij het minder opvalt dat er wel of geen vlees in zit, zoals soepen, pasta’s, curry’s enzovoort. Wees creatief en doe jezelf misschien een leuk vegetarisch boek cadeau!

Kortom, er is tegenwoordig niet echt een excuus meer om compleet onverantwoord te leven. Duurzaamheid valt onder het nieuwe leven. Daarnaast is het (met onze tips en bestaande alternatieve) echt lang niet zo moeilijk meer om te doen!

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.