Wanneer is een aardappel duurzaam?

Het verbouwen van aardappels met een zo laag mogelijke impact op het milieu, noemen we duurzame teelt. Er zijn veel verschillende manieren om de aardappelteelt te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het reduceren van de CO2-uitstoot door gebruikmaking van zonne-energie en het minimaliseren van de afstand tot de afnemer. Maar ook het elimineren van gewas beschermende middelen en reduceren van waterverbruik dragen bij aan een duurzame teelt. Door het aanleggen van houtwallen of bloemranden, worden roofinsecten aangetrokken. Deze roofinsecten vormen een natuurlijke vijand voor de plaaginsecten.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Is het duurzaam telen van aardappels realistisch? Jazeker. Al moet de teler hier wel voor aan de slag. Investeren is noodzakelijk. Maar, op termijn is duurzaam telen kostenbesparend. Door in te steken op een optimale gezondheid van de grond, verminderen de kosten voor bewatering. Immers, een gezonde bodem beschikt over het natuurlijke vermogen water langer vast te houden. En een investering in het aanleggen van duurzame druppelirrigatie, voorkomt een oogst die compleet verloren kan gaan aan nachtvorst. Geen gek idee. Verminderen van schade aan het landbouwproduct, verhoogt het rendement. De aardappel teler kan hier voor bijvoorbeeld een kistenvuller kopen bij Van Trier. Ook het productieproces wordt versneld door de kistenvuller. U kunt een kistenvuller kopen bij Van Trier van de merken Miedema en Breston.

Waar gaan we naartoe?

Nederland staat, wereldwijd, in de top 5 van landen met de hoogste aardappelopbrengst per hectare. Dat doen we goed, maar kan altijd beter. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat er dan ook alles aan doen om te helpen met het verduurzamen van de landbouw en zo onze koppositie te behouden. Kringloopboeren krijgen experimenteergrond toegewezen en Staatsbosbeheer stelt grond beschikbaar voor boeren die hun bedrijf natuurinclusief willen maken. Een hoge productie staat niet langer voorop, maar juist het zo goed mogelijk, duurzaam, beheren van de landbouwgrond. De vraag naar aardappels en frites stijgt nog altijd wereldwijd. Hybride aardappelveredeling zorgt ondertussen voor een meer duurzame aardappelteelt met hogere opbrengsten. We kunnen concluderen dat de Nederlandse aardappelsector een dynamische branche betreft, welke constant in ontwikkeling blijft.

Naast duurzame aardappels nog meer duurzaam eten? Lees hier hoe je dat doet.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.