Er worden een groot aantal soorten mondkapjes aangeboden en zo kun je ook een mondkapje met filter kopen voor extra bescherming. Deze mondkapjes met filter zijn niet verplicht in het openbaar vervoer, want daar mag je met niet-medische mondkapjes ook gewoon gebruik van maken. Deze niet-medische mondkapjes zorgen er alleen voor dat je het virus niet kunt overdragen, maar niet dat je het niet kunt oplopen. Het is dus goed mogelijk dat je graag een mondkapje met filter wilt kopen voor je eigen gemoedsrust of omdat je meer bescherming nodig hebt. De opties die je dan hebt worden hier besproken.

Een mondkapje met filter kopen die je kunt hergebruiken

Er zijn mondkapjes met filters die je meerdere malen kunt gebruiken, of die in ieder geval deels kunnen worden hergebruikt. Er zijn dan twee opties die je hebt.

  • Je kunt een stoffen mondkapje met filter kopen. Dit zijn dezelfde stoffen mondkapjes die je in het openbaar vervoer aantreft, maar ze hebben een extra compartiment waar je een filter in kunt doen. Deze filters zijn los verkrijgbaar en moeten na elk gebruik worden weggegooid. Het stoffen gedeelte kun je wassen en opnieuw opdoen. Het voordeel van deze optie is dat ook enkel het stoffen mondkapje in het openbaar vervoer is toegestaan, ongeacht of er een filter in gedaan is of niet.
  • Er zijn ook andere mondkapjes van een hard materiaal die voor een langere tijd gebruikt kunnen worden. De filter kan vervangen worden en het kapje blijft bruikbaar. Dit zijn mondkapjes die al voor de Coronacrisis gebruikt werden door mensen die geen schadelijke stoffen of uitlaatgassen willen inademen of die allergisch zijn voor bepaalde deeltjes in de lucht. Deze mondkapjes blokkeren virussen en bacteriën ook. Je kunt dit mondkapje met filter kopen als je ook extra bescherming nodig hebt tegen andere stoffen.

Een wegwerp mondkapje met filter

Naast deze mondkapjes die kunnen worden hergebruikt kun je ook een mondkapje met filter kopen die je na gebruik weggooit. Deze zijn vrij duur, vooral vergeleken met standaard wegwerp mondkapjes, en dus niet altijd financieel de beste keuze. Als je je mondkapje met filter wilt kopen voor niet regelmatig gebruik, maar je wilt er een paar op voorraad hebben voor uitzonderlijke situaties, dan is dit een goede keuze. Voor dagelijks gebruik kun je beter een mondkapje met filter kopen die kan worden hergebruikt.

Medische mondkapjes zijn voor medisch personeel

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de medische mondkapjes die ook worden verkocht zijn specifiek bedoeld voor de professionals. Het medische personeel mag niet zonder mondkapjes komen te zitten, want dan kunnen ze hun werk niet meer doen. Daarom zijn in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt en wordt het afgeraden om een medisch mondkapje met filter te kopen. Het is dus ook niet verstandig om dat te doen, tenzij je om medische redenen extra bescherming nodig hebt.

De mondkapjes zijn belangrijk om besmetting en zo een lockdown, te voorkomen. Maar de lockdown zorgde voor bijzondere effecten op het milieu en klimaat. Lees deze bijzondere effecten hier.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.