Het is één van de meest gemaakte fouten bij eigenaren van tuinhout. Ze kopen de planken of balken in en wachten vervolgens lang met het schilderen. Helemaal niet schilderen is zeker geen optie. Waarom is het dan zo belangrijk? Dat is eigenlijk heel simpel. Hout heeft namelijk bescherming nodig! Dit is bepalend voor de duurzaamheid van hout.

Beschermen

Hout beschermen is zo belangrijk, omdat het een natuurproduct is. Dat maakt het aan de ene kant heel erg mooi en praktisch in de tuin. Aan de andere kant kan hout ook tegen veel problemen oplopen. Hout is namelijk niet zo groot fan van regen, zon en wind. Nattigheid trekt in onbehandeld hout en zorgt van binnenuit voor rot, schimmel en andere problemen. Door het hout te bewerken met een vochtregulerend of waterdicht product, wordt dit voorkomen. Beits, olie en lak zijn goede producten om mee te schilderen in de tuin! Wanneer je de kleur van jouw hout wilt behouden, is beitsen of oliën ook erg belangrijk. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat het hout vergrijst. Met de juiste olie of transparante beits kun je de kleur van het hout behouden!

Verschillende opties

Er zijn verschillende opties voor de consument om hout te behandelen. Het moet het hout beschermen, maar ook mooi zijn! Daarom zijn er verschillende soorten beits, olie en lak. Olie is altijd transparant maar verkrijgbaar in allerlei kleuren. Doordat het transparant is blijft de structuur van het hout mooi zichtbaar. Het nadeel van olie is, dat het wat minder sterk is dan beits of lak. Beits is verkrijgbaar in transparante en dekkende varianten. Veel dekkende beitsen hebben een grondverf nodig maar er bestaan ook beitsen die in één laag dekkende zijn, deze zijn veel makkelijker in gebruik. De sterkste bescherming biedt lak. Met lak verdwijnt de nerf wel volledig en ook heeft het een grondverf nodig. Lak wordt vaak gekozen omdat het ook verkrijgbaar is in een hoogglans. Meestal wordt lak gebruikt voor kozijnen en deuren.

Tijdig beitsen voor het milieu

Wacht niet te lang met beitsen! Als je te laat begint, kan er al verkleuring gaan optreden door het zonlicht of schimmel en rot door de regen. Het is verstandig om altijd meteen te beitsen. Doe dit echter niet als bij geïmpregneerd hout. Dat moeten namelijk eerst een jaar uitzweten! Beits, olie en lak dienen overigens regelmatig onderhouden te worden. Vooral olie dient vaak opnieuw aangebracht te worden. Beits en lak kunnen vaak vele jaren mee gaan. Olie moet minstens 1x per jaar aangebracht worden maar soms ook wel vaker. Dit verschilt erg per merk, type en kleur.

Door een product te kiezen dat watergedragen is, kies je voor een milieuvriendelijke verf. Wat behandelen van hout zo duurzaam maakt, is het feit dat je hout vele jaren langer mee kan gaan na behandeling. Beitsen, oliën en lakken kan dus heel goed zijn voor het milieu, zolang je geen terpentine gedragen opties kiest.

Ook benieuwd naar hoe jij je dak goed kan onderhouden? Klik dan hier.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.