Tijd om over te stappen op duurzaam bouwen
De overheid is al druk bezig met de transitie naar een duurzamere samenleving. Dit is ook terug te zien in de bouw. Zo mogen per 1 juli 2018 nieuwbouwwoningen niet meer worden gebouwd met een gasaansluiting. Maar duurzaam bouwen is meer dan dat. Duurzame woningen zijn beter voor het milieu doordat ze grondstoffen besparen, energiezuiniger zijn in het gebruik en vaak ook gezonder zijn voor bewoners en gebruikers.
Duurzaam bouwen gaat verder dan energie besparen
Bij duurzaam bouwen staat respect voor mens en milieu bovenaan. Het is vooral gebouwd op een wijze die goed is voor mens en milieu. Dat wordt niet alleen teweeg gebracht door een laag energieverbruik. Maar ook door:
- Het gebruik van duurzame materialen. Deze blijven lang behouden, zijn op een duurzame manier gewonnen of zelfs hergebruikt en goed voor de gezondheid van de bewoners.
- Het creëren van een gezond binnenmilieu. Dit kan bijvoorbeeld met goede ventilatie en zorg dat vocht, schimmels en ophopingen van schadelijke stoffen niet in uw huis voorkomen.
- Fijne en leefbare woonruimtes, waar u naar genoegen kunt leven, wonen en werken.
- Verantwoord watergebruik. Plaatst bijvoorbeeld een waterton in de tuin om uw planten water te geven als het een tijd droog is geweest.
- Zorgen dat huizen/gebouwen op een duurzame en verantwoorde manier gesloopt worden. Gebruik materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw.
- Te voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen op raken.
Is energiebesparing dan helemaal niet meer belangrijk?
Zeker wel! In de bouw werken we allemaal toe naar een zo laag mogelijk energieverbruik per gebouw. Sommige gebouwen zijn zelf energieneutraal. Energieneutraal bouwen houdt in dat je ervoor zorgt dat een gebouw volledig zelfvoorzienend is. Er is dus geen energie meer nodig van buitenaf (dus geen fossiele of nucleaire brandstoffen). Veel beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het is een investering, maar die hoge energierekening haal je er zo uit!
De techniek die alles mogelijk maakt
Wil jij een duurzaam huis laten bouwen, dan maken de huidige innovaties dit hoogst waarschijnlijk mogelijk. Tegenwoordig beschikken we over duurzame oplossingen als een zuinige HR-verwarmingsketels en ventilatiesystemen, warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. De Rijksoverheid ondersteunt deze technieken vaak met subsidies. Er zijn ook diverse subsidies bij gemeenten en provincies. Raadpleeg daarvoor uw eigen provincie of gemeente.
Begin vandaag voor een mooier morgen
Verandering gaat altijd stapsgewijs. De wereld is niet opeens veel schoner, maar als we allemaal ons steentje bijdragen komen we er wel!
Na het duurzaam bouwen is duurzaam wonen ook een belangrijk punt. Lees ons artikel met tips over duurzaam wonen.
Laat een antwoord achter