Je ziet ze tegenwoordig overal in het straatbeeld en worden voor van alles gebruikt, het schilderen van gebouwen, het knippen van takken of het repareren van bijvoorbeeld lantaarnpalen en zo kan ik nog uren doorgaan. Hoogwerkers worden in de bouw voor erg veel opdrachten gebruikt, het werken in zo’n hoog bakje kan ook een kick geven als je daar van houdt. Belangrijk is wel dat je dit veilig en verantwoord doet, dus wat zijn nou eigenlijk de eisen voor het werken in een van deze hoogwerkers?

Eisen voor bediening van een hoogwerker

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de Nederlandse wet verplicht het NIET om in bezit te zijn van dergelijke certificaten of diploma’s. Dit betekent echter niet dat je zomaar in een bakje kunt springen en aan de slag kan. De Arbowet verplicht de werkgever namelijk wel om er voor te zorgen dat het personeel kundig genoeg is voor het werk in dit voertuig. Dit houdt dus in dat wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeval hij moet kunnen aantonen dat hij voldoende kundig is om veilig te kunnen werken in een van deze hoogwerkers.

Een hoogwerker certificaat

Om te werken in een van deze machines heb je officieel dus geen diploma of opleiding nodig, wel zijn er genoeg redenen te bedenken om een hoogwerker certificaat te behalen. Allereerst kan het je veel boetes voorkomen, mocht een werknemer betrokken raken bij een ongeval is hij verplicht om te kunnen bewijzen dat hij kundig genoeg is om het voertuig te kunnen besturen. Wanneer je in het bezit bent van een hoogwerker certificaat vermijd je hier discussie over en voorkom je boetes of aansprakelijkheid kwesties. Het behalen van dit certificaat kan worden gedaan via een hoogwerker cursus, in deze cursus wordt er zowel in theorie als in de praktijk geleerd om veilig en verantwoord te werk te gaan.

Meer weten? Neem dan vooral een kijkje op de volgende website: https://www.kap-opleidingen.nl/

Veilig en verantwoord werken

Want daar gaat het uiteindelijk allemaal om, door het behalen van de hoogwerker cursus heb je jezelf bewezen dat je veilig en verantwoord kan gaan werken in een hoogwerker. Zowel voor werkgever als werknemer wil je naast het minimaliseren van de boetes ook de ongevallen op de werkvloer beperken.

In de praktijk zien we dat veel werknemers in hoogwerkers geen certificaten hebben of cursussen hebben gevolgd wat direct resulteert in meer ongevallen. Veiligheid zou op de werkvloer altijd op nummer één moeten staan, en vooral bij risicovolle beroepen zoals dit. Dus ook al is het niet verplicht om een certificaat te hebben, raad ik het wel aan om zowel je eigen als de veiligheid van de omgeving te waarborgen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.