Spuitbeton is een mortel of hoogwaardig beton dat door een slang wordt getransporteerd en pneumatisch met hoge snelheid op een onderlaag wordt geprojecteerd. Het is de kracht van deze spuitactie die leidt tot verdichting van het beton of de mortel, die vervolgens betonlagen vormt tot de vereiste dikte. Spuitbeton is de beste methode gebleken voor het construeren van gebogen oppervlakken. Tunnelbekledingen en koepels zijn nu veel gemakkelijker te construeren met de komst van spuitbetontechnologie.

Spuitbeton is een algemeen aanvaarde en gebruikte manier om cementachtig van aard te plaatsen voor een grote verscheidenheid aan toepassingen.
Sinds 1900, het jaar dat het werd uitgevonden door de Amerikaanse taxidermist Carl Akeley, heeft het veel verbeteringen ondergaan, zowel in de apparatuur als in de gespecialiseerde technieken die nodig zijn voor het pneumatisch aanbrengen van mortel of beton.

Essentieel materiaal.

Tegenwoordig is het een essentieel materiaal geworden omdat het veelzijdig is qua vorm, hoge sterkte, duurzaam, goed hecht, en in moeilijk bereikbare gebieden gemakkelijk met hoge snelheid op een oppervlak kan worden gesproeid, waardoor het handig is voor gebruik.
De toepassingen variëren van bescherming van hellingen en oppervlakken tot renovatie van bestaande constructies. Spuitbeton wordt aangebracht op een gescheurd oppervlak, meestal om redenen zoals het beschermen van een oppervlak dat, indien onbehandeld, zou eroderen of dat onstabiel is als gevolg van breuk en defecten. In de mijnbouwsector is de vraag naar spuitbeton voor ondergrondse ondersteuning de laatste jaren enorm gestegen.

De gelijktijdige werking van meerdere koersen, ongebruikelijke vulomstandigheden en moeilijk bereikbare plaatsen zijn enkele van de problemen die kenmerkend zijn voor ondergrondse mijnbouw en die nieuwe en innovatieve toepassingen van spuitbetontechnologie vereisen. De selectie van spuitbeton voor een bepaalde toepassing moet gebaseerd zijn op kennis, ervaring en een zorgvuldige studie van de vereiste en haalbare materiaalprestaties. Het succes van het beton voor die toepassing is afhankelijk van de juiste planning en supervisie, plus de vaardigheid en voortdurende aandacht van de spuitbetonapplicator.

Meer weten over spuitbeton? Klik dan hier.

Reparatie

Dit soort beton kan worden gebruikt om het beschadigde oppervlak van beton, hout of staalconstructies te repareren, mits er toegang is tot het te repareren oppervlak.

Bruggen

Reparatie van dit beton kan worden gebruikt voor het herstel van brugdekken, maar is in het algemeen oneconomisch voor grote reparaties over de volledige dikte. Het is echter uit het oogpunt van techniek en kosten zeer nuttig voor balkreparaties met variabele diepten, kappen, kolommen, landhoofden, vleugelwanden en onder dekken.

Gebouwen

Bij reparaties aan gebouwen wordt dit soort beton vaak gebruikt voor het repareren van schade door brand en aardbevingen en voor het versterken van muren en het omhullen van constructiestaal voor brandwering. De reparatie van structurele elementen zoals balken, kolommen en verbindingen is gebruikelijk voor constructies die zijn beschadigd door een aardbeving.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.