Wie continu geld uit zijn of haar portemonnee haalt, zal merken dat die binnen de kortste keren leeg is. Hoe goed gevuld die kort geleden ook nog maar was.

De aarde is bepaald geen portemonnee. Maar zo gaan we er eigenlijk wel mee om. Het biologische kapitaal, in de vorm van natuurlijke hulpbronnen zoals olie en gas, raakt langzaam maar zeker op. Nee, niet langzaam, best nog wel snel ook, eigenlijk. En een portemonnee kunnen we aanvullen met de inhoud van ons loonstrookje. Voor de aarde geldt echter: op = op. Olie valt niet zomaar te reproduceren en dus is het belangrijk dat we dergelijke bronnen niet nodeloos blijven aanspreken. We moeten roeien met de riemen die we al hebben!

En dat zijn er gelukkig nogal wat. We hoeven namelijk geen nieuwe materialen te produceren om onszelf te redden. Die zijn er al!

Wat betekent circulair?

Nou, ga maar na. Er zit het woord ‘cirkel’ in. Het gaat hier dus om een kringloop. Afgedankte spullen worden onder de loep genomen om te zien of er niet iets heel nieuws mee te maken valt. Gaat er een heel vliegtuig gedemonteerd worden? Met het staal valt nog van alles te doen. En de passagierszetels, daar kunnen prachtige bureaustoelen van worden gemaakt!

Het grote voordeel is overigens niet alleen dat hulpbronnen niet worden aangesproken. De steeds verder rijzende afvalberg op planeet aarde is ook een groot probleem. En wanneer we voorkomen dat nog waardevolle spullen daaraan worden toegevoegd door ze her te gebruiken, kunnen we die groei ook nog eens flink tegenhouden!

Best bizar toch, dat we met zo’n simpel doch doeltreffend concept eindelijk effectief iets voor het milieu kunnen doen? En voor onszelf, uiteraard?

Want iedereen wint. Het milieu én wij. De kapotte gebruiksvoorwerpen die we eigenlijk willen afdanken, moeten door experts onderhanden genomen worden. Oftewel, er wordt werk(gelegenheid) gecreëerd! Uiteindelijk heeft er ook een verkoper weer nieuwe handelswaar, die ook zijn of haar brood kan verdienen. De klant betaalt er een aantrekkelijke prijs voor, aangezien er gebruik is gemaakt van tweedehands materialen.

Nederland circulair 2050

Ga maar vast wennen aan dit concept, want Nederland moet in 2050 volledig circulair zijn. Dat is een doel dat door onze regering is gesteld. Recyclen, bouwen, inkopen, het gaat allemaal op een manier waarbij gebruikte materialen opnieuw worden ingezet. En dat zo efficiënt mogelijk. Op die manier zijn we ook niet meer afhankelijk van andere landen om onze grondstoffen vandaan te halen. Wij zijn straks als land helemaal zelf in staat om een circulaire samenleving op te bouwen en te runnen!

Op welke manier ga jij een steentje bijdragen aan de circulaire economie om het milieu er weer bovenop te helpen?

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.