Het is tegenwoordig bijna een vereiste; duurzaam leven. Zowel bedrijven als gewone burgers worden gemotiveerd door de overheid, de media en elkaar om een bijdrage te leveren. Voor de één is het reeds gesneden koek. Voor de ander is het nog zoeken naar een manier om bij te dragen.Eén ding is wel duidelijk; het is nodig om de wereld duurzamer te maken om het een leefbare planeet te houden. In deze blog geven we een aantal tips welke jij kunt toepassen wanneer het gaat om een duurzame bijdrage voor een betere wereld.

Afval

Dit is waarschijnlijk wel één van de meest bekende categorieën wanneer het gaat over verduurzaming. Vraag een gemiddeld persoon naar het nut van een groene en een grijze container en hij zal je het antwoord kunnen vertellen. Toch is het goed om nog iets verder te kijken dan dat. Zo is het goed om ook glas en papier te scheiden. Daarnaast moeten zaken als batterijen en frituurvet apart worden gedeponeerd. Via internet is het makkelijk te vinden waar ik jouw buurt de stortpunten zich bevinden.

Brandstof

Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische auto’s. Dit is een hele vooruitgang ten opzichte van de ouderwetse varianten op diesel en benzine.

Toch is ook deze weg niet zaligmakend. De accu’s kunnen schadelijke stoffen bevatten welke moeilijk of niet afbreekbaar zijn. Langzaamaan komen er nu ook auto’s op waterstof bij. Dit is een goede ontwikkeling waarvan we de updates nauwkeurig in de gaten moeten houden.

Vlees

Momenteel hoor je ook veel over vlees met betrekking tot duurzaamheid. Waar we hier vroeger niet over nadachten omdat het er gewoon bij hoorde, kijken we tegenwoordig kritisch naar hoeveel vlees we eten. Het principe van de evolutie is natuurlijk dat levende wezens elkaar opeten wanneer er honger opspeelt. Dit geldt natuurlijk van mens naar dier alsook tussen dieren onderling. Echter leven wij in een consumptiemaatschappij waar alles in extreme mate moet. Er wordt daarom in grote hoeveelheden gefokt en geproduceerd. In die zin zou het al veel schelen wanneer we de consumptie allemaal wat minder zouden doen.

Overig

Ook zijn er nog de overige  zaken waar je op kunt letten wanneer je het hebt over een duurzame bijdrage. Zo kun je bijvoorbeeld letten op je kleding of meubels. belangrijk is eigenlijk bij alle overige dingen dat je let op hoeveel je ervan gebruikt en van welke materialen het product is gemaakt. Tenslotte is het goed om te denken aan efficiëntie. Zo kan het bijvoorbeeld schelen wanneer je met 4 mensen in één auto rijd in plaats van het te verdelen over twee auto’s. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een doos op maat wanneer je een pakket verstuurd, om loze ruimte in de vrachtwagen te voorkomen.

Eigenlijk is de conclusie dat het vooral belangrijk is om een beetje creatief te zijn maar vooral je hoofd te gebuiken en het einddoel in zicht te houden; samen werken aan het behoud van een gezonde wereld.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.