Je ziet ze steeds vaker: zonnepanelen. Ze bieden een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken en kunnen zelfs helpen om de energierekening te verlagen. Maar voordat we in al deze voordelen duiken, laten we eens kijken naar de kernvraag: wat kosten zonnepanelen eigenlijk?

Wat kosten zonnepanelen?

Bij nieuwsgierigheid naar zonnepanelen, hoort ook onderzoek naar de kosten. De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal panelen dat je nodig hebt, het energieverbruik van je huishouden en het type zonnepanelen dat je kiest.

 

Laten we eens naar een voorbeeld, van deze website, kijken om een beter idee te krijgen van de kosten:

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh Benodigde wattpiek Aantal panelen Gemiddelde prijs* Besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €4.000,- €497,-
2 2.860 3.365 12 €6.000,- €745,-
3 3.400 4.000 14 €7.000,- €896,-
4 3.930 4.624 16 €8.000,- €994,-
5 4.180 4.918 17 €8.500,- €1.056,-

De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op verschillende installaties en kunnen variëren afhankelijk van de gekozen zonnepanelen en de installateur. 

Welke factoren hebben invloed op de kosten?

Nu je een idee hebt van de kosten, laten we eens kijken naar de factoren die van invloed zijn op deze prijzen.

1. Energieverbruik

Het eerste wat je moet overwegen bij het bepalen van de kosten van zonnepanelen, is het energieverbruik van je huishouden. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer zonnepanelen je waarschijnlijk nodig hebt om je energiebehoefte te voorzien. Zoals je in het voorbeeld kunt zien, heeft een huishouden van 1 persoon minder panelen nodig dan een huishouden van 5 personen.

2. Type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, elk met hun eigen prijskaartje. Hoewel monokristallijne panelen over het algemeen duurder zijn dan polykristallijne panelen, kunnen ze ook efficiënter zijn in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Het is belangrijk om de verschillende opties te onderzoeken en te bepalen welk type zonnepaneel het beste bij je behoeften past.

3. Installateur en kwaliteit

De kwaliteit van de installatie en de gebruikte materialen kan ook van invloed zijn op de kosten. Kies altijd voor een gerenommeerde installateur die ervaring heeft met het plaatsen van zonnepanelen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen op de installatiekosten, kan een slecht uitgevoerde installatie leiden tot lagere opbrengsten en extra kosten op de lange termijn.

Zijn zonnepanelen rendabel?

Nu je een beter begrip hebt van de kosten van zonnepanelen, vraag je je misschien af of ze wel echt rendabel zijn. Het antwoord is een volmondig “ja”! Hoewel de initiële investering misschien hoog lijkt, kunnen zonnepanelen je op de lange termijn veel geld besparen.

 

Laten we teruggaan naar het voorbeeld van het huishouden van 1 persoon met een gemiddelde prijs van €4.000,- voor de installatie. Volgens de berekeningen zal dit huishouden elk jaar ongeveer €497,- besparen op de energierekening. Na ongeveer 8 jaar zullen de besparingen de initiële kosten van de installatie hebben terugverdiend. De zonnepanelen kunnen echter tientallen jaren meegaan, wat betekent dat je jarenlang kunt profiteren van gratis zonne-energie!

 

Voor grotere huishoudens met meer panelen kunnen de besparingen nog aanzienlijk zijn. Het huishouden van 5 personen in ons voorbeeld zal bijvoorbeeld elk jaar ongeveer €1.056,- besparen, wat betekent dat de initiële investering van €8.500,- binnen ongeveer 8 jaar is terugverdiend.

Over de auteur

Ik ben Groene Ginny. Ik ben heel erg bezig met duurzaam leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen dit ook gaan doen. Ik weet dat het moeilijk is om duurzaam te leven, maar gelukkig ben ik een expert op dat gebied. Met mijn handige tips, tips en lifehacks hoop ik dat jij ook duurzamer gaat leven!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.